Wethouder Theun van Dam in 1978. Foto Archief Henk Dijkman

Amsterdam, 21 januari 1940

Theun van Dam, invloedrijke PvdA-wethouder van Zaandam en later Zaanstad in de periode 1970-1988. Daarna burgemeester van Purmerend. Ereburger van Zaanstad. Theun van Dam was al actief in de PvdA als lid afdelingsbestuur en eerder lid afdelingsbestuur Amsterdam vóór hij in 1970 wethouder van Zaandam werd. De PvdA kreeg dat jaar onverwacht een derde wethouderspost.

Van Dam, kersvers raadslid en sinds vijf jaar werkzaam bij het Zaans Instituut voor School- en Beroepskeuzebegeleiding, werd wethouder van Onderwijs, met bevoegdheden op het terrein van Welzijn. Bij de 'samenvoegingsverkiezingen' was hij lijstvoerder voor de PvdA; dat bleef hij bij de drie daaropvolgende raadsverkiezingen. In Zaanstad was hij achtereenvolgens wethouder van Onderwijs, Welzijn, Onderwijs en Financiën en Economische Zaken. Gedurende die hele periode was hij loco-burgemeester. Zijn invloed op het bestuurlijke en politieke leven in Zaanstad was groot, men hoorde wel eens zeggen dat in De Bannehof geen beslissing werd genomen zonder dat Van Dam erin werd gekend.

In september 1988 werd hij benoemd tot burgemeester van Purmerend. Bij zijn vertrek uit Zaanstad kreeg hij het ereburgerschap aangeboden. Zie ook: Onderwijs 1.3.6., 1.3.9. en 1.3.10.

  • dam_theun_van.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/17 21:03
  • door jan