de_halter

De Zaandamse Athleten Club De Halter werd op 7 oktober 1910 opgericht door Henk Kerszemaker, Piet Lubbes, Chris Tates en Gerrit Tates. Tijdens een ontmoeting in café Lubbes waren de heren eensgezind van mening dat er toekomst voor een krachtsportverenging was in de Zaanstreek. Handelaar in vodden en oude metalen Bonda verkocht hen voor een zacht prijsje een oude halterstang en gewichtenschijven. Er werd druk geoefend in café Lubbes en al gauw telde de vereniging 40 leden. De worstelmatras werd door de leden zelf gemaakt met behulp van zeegras en een viltenkleed.

Omstreeks 1914 volgde de Wormerveerse worstel- en gewichthefvereniging Achilles-Germaan-combinatie die echter weer snel verdween nadat de leden over gingen naar De Halter. De naam De Halter leverde bij sommigen kippevel op in de krachtsport maar de eerste Nederlandse kampioen Willem Roels liet nog even op zich wachten tot het succesvolle jaar 1922. De jaren dertig waren de bloeiperiode voor het Zaanse worstelen, de Zaanstreek gaf zelfs op landelijk niveau de toon aan. Tot 1932 was café Lubbes het thuishonk van De Halter gevolgd door een locatie op het terrein van Smederij van Klinkenberg te Koog aan de Zaan. Van 1938-1956 volgde een gehuurd clubgebouw aan de Reigerstraat nr. 5 te Zaandam.

De sportzaal van De Halter in Zaandam.

De belangstelling voor krachtsport nam na de oorlog evenwel af. De Halter reageerde in 1962 met de oprichting van een boksafdeling, die na vier jaar echter zelfstandig werd onder leiding van de Zaandammer Sieger Schurink als Boksvereniging Zaanstreek. In 1956 volgde een verhuizing naar de Zaandamse Havenschool die in 1978 werd ingeruild voor de Wilhelminaschool te Zaandam. Zuster-verenigingen Sandow en Achilles hielden eind jaren zeventig op te bestaan. De Halter overleefde de magere jaren en wist in de jaren tachtig te profiteren van de fitness-rage.

Door brandstichting in de Wilhelminaschool werd De Halter in 1998 dakloos en kreeg tijdelijk de beschikking over een houten clubgebouw van een voormalige trompettervereniging aan de Pieter Pauwstraat, De Klarentuin. In september 2007 verschafte de gemeente de mogelijkheid om het clubhuis van voormalige voetbalvereniging Zaan ’90 aan te schaffen. Na een grondige en langdurige verbouwing toverden de vrijwilligers een professionele sportaccommodatie uit de hoed. In juli 2008 volgde verhuizing naar het huidige clubgebouw. De Klarentuin werd in 2011 verkocht.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/de_halter.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)