Voormalige koekfabriek aan de Hoogstraat te Koog, thans bakkerijen te Harderwijk. Koekfabriek Van Delft nv werd begin 1900 opgericht door bakker Jan van Delft, toen nog gevestigd aan de Westzijde 124 te Zaandam, waar bakkerij Bood was gevestigd. In één der raamposten kan men nog altijd lezen: 'J. van Delft, confisseur'. In april 1914 zag hij kans het failliete koekfabriekje De Vlijt in Koog op de grens van Koog en Zaandijk, op te kopen, deels met eigen geld, deels met geld van enkele Zaanse notabelen. Dankzij enige verbouwingen groeide de bakkerij uit tot een groot object waar velen emplooi vonden. Ofschoon het door de Eerste Wereldoorlog moeilijk was grondstoffen te bemachtigen ging het bedrijf, geleid door Jan van Delft en zijn in 1918 toegetreden zonen Hendrik en Johannes, van het begin af aan goed. Dat was tegen de verwachtingen in. Al in het eerste jaar maakte Van Delft een winst van f 20.000; in 1919 was de winst opgelopen tot f 72.000.

Het bedrijf investeerde op grote schaal in uitbreidingen van het bedrijfspand en nieuwe machines, terwijl het assortiment werd uitgebreid naast koek en taai-taai, ook beschuit en koekjes. Van Delft groeide en verwierf nationale bekendheid; met 25 vrachtauto's werden dagelijks filialen in het hele land bevoorraad. De naar voorbeeld van Verkade gemaakte vogelboeken kregen groot succes. De crisis van de jaren '30 werd in het bedrijf, dat een kwalitatief goed, maar duur product maakte, zwaar gevoeld; een groot deel van het personeel werd ontslagen. Oprichter Jan van Delft overleed in 1938.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide het bedrijf slechts korte tijd volledig. De Duitsers wilden een volledige productie bij het bedrijf bewerkstelligen, maar de directie wist dit telkens te voorkomen. In de hongerwinter werden in de fabriek op kleine schaal noodrantsoenen voor de illegaliteit geproduceerd, totdat het bedrijf door de Duitsers werd gesloten en geplunderd.

Met steun van de rijksoverheid werd Van Delft na de oorlog weer snel opgebouwd. Het bedrijf richtte zich nu ook op de export, met name de Zweedse markt werd belangrijk. Toen de Zweedse regering tolbarrières opwierp, zette Van Delft een productielijn in Zweden op onder de naam Svenska van Delft a.b. (1950). Export vond tevens plaats naar Indonesië, West-Indië en op meer bescheiden wijze naar Palestina en België.

Geheel onverwacht verliep in 1951 de verkoop van Van Delft aan Teun Oly Compagny (TOC), nadat eigenaar Jan van Delft, de zoon van Johannes, benoemd werd in top van de Amerikaanse voedselgigant Grace. Met Van Delft ging het daarna bergafwaarts, ofschoon het bedrijf tot in de jaren '70 nog marktleider was op het gebied van ontbijtkoek en taai-taai.

In de jaren 1956-'58 werd het bedrijf verplaatst naar Harderwijk. Nadien wisselde het enige malen van eigenaar; eind jaren '80 werd het gekocht door het Groningse familiebedrijf De Lange. Van Delft produceert onder de naam Van Delft Biscuits in 2016 vele koeksoorten voor de huismerken van verschillende grootgrutters. Van Delft gaat tevens door het leven als ‘hofleverancier van Sinterklaas’ sinds 1880 waar het pepernoten betreft. De 35 pepernotenwinkels spelen daarbij een grote rol in de verkoop van ruim drie miljard pepernoten op jaarbasis.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/delft.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)