beets1

(Wormerveer 20 juli 1922-Zaandam 07 februari 2009)

Vakbondsbestuurder (onder andere voorzitter NVV en FNV, afd. Zaanstreek) en gemeenteraadslid (Partij van de Arbeid) te Wormerveer en later Zaanstad. Willem Beets werd geboren in Wormerveer, in welke gemeente hij steeds bleef wonen. Als jongen werd hij lid van de Arbeiders Sport Bond, daarna van de Arbeiders Jeugd Centrale, welke beweging echter in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd verboden. In 1937 begon hij te werken bij de Gebroeders Klinkenberg te Wormerveer, en werd hij lid van de Algemene Nederlandse Metaal Bond (ANMB).

Na de oorlog werd hij penningmeester van de afdeling Wormerveer van deze bond, later zou hij hiervan voorzitter worden. Tussen 1947 en 1952 volgde hij de kaderschool van het NVV, het Troelstra-oord in Beekbergen. Als ad interim-voorzitter van de ANMB-afdeling Krommenie maakte hij de sluiting van Verblifa (Verenigde Blikfabrieken) mee.

Midden jaren `60 werd Beets voorzitter van de afdeling Zaanstreek van het NVV. Hij was nauw betrokken bij de fusie van dit vakverbond met het NKV tot de FNV (1 januari 1976), en werd de eerste voorzitter van de af deling Zaanstreek van het nieuwe vakverbond. In 1987 deed hij een stapje terug en werd hij tweede voorzitter van de Zaanse afdeling van de FNV. Beets bleef steeds werknemer van de Gebroeders Klinkenberg.

Toen Klinkenberg begin jaren `80 in moeilijkheden kwam werd hij voorzitter van de Ondernemingsraad. In die functie leidde hij de personeelsacties, die in belangrijke mate bijdroegen tot de redding van het bedrijf (zie voorts: Genius Klinkenberg bv Klinkenberg). Hij was lid van de raad van commissarissen van Genius Holding te IJmuiden. In 1987, toen hij vijftig jaar bij het bedrijf werkte, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Beets kwam in 1966 in de gemeenteraad van Wormerveer voor de Partij van de Arbeid. Na de samenvoeging (1974) kwam hij in de gemeenteraad van Zaanstad. Hij vervulde tal van andere maatschappelijke functies.

  • beets1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/11/09 21:55
  • door jan