dongen

Zaandam, 11 december 1933 - Zaandijk, 19 september 2022

Derkjen Aleida van Dongen, concert- en liedzangeres, dirigente, leerlinge van Annie Hermes en Jac. Kort. Zij verleende haar medewerking vele jaren aan concerten in binnen- en buitenland. Samen met haar pianobegeleidster gaf ze door het hele land liederenrecitals. Ook werkte ze mee aan uitvoeringen van oude muziek met het Ateliertrio van Jaap Spigt. Samen met haar man Hans Pos vormde zij jarenlang het hart van de Stichting Recital. Deze stichting organiseert, met als thuisbasis de Doopsgezinde Vermaning van Koog aan de Zaan, al meer dan 30 jaar gratis toegankelijke concerten waarin het klassieke lied de hoofdrol speelt.

Aleida van Dongen, tante van cabaretière Lenette- en zus van Maria van Dongen, was een autoriteit op het gebied van zangcoaching. Dankzij deze opleiding en haar eigen ervaringen als concertzangeres kende ze de ingrediënten die nodig zijn om iemand de techniek van het zingen bij te brengen. Zowel voor de klassieke- als voor de lichte muziek.

De altzangeres, pas op middelbare leeftijd aan een zangcarrière begonnen, werd meermalen gevraagd als vervangster van Aafje Heijnis uit Krommenie. Zij nam deel aan uitvoeringen van de Matthäus Passion, de Messiah en werken van onder andere Brahms, Schubert, Tsjaikovski en Schumann. Als kind zong zij tijdens de oorlogsjaren luidkeels vaderlandslievende liederen met de ramen wijd open terwijl haar moeder het harmonium bespeelde.

Aleida van Dongen hield tot op late leeftijd een lespraktijk in Zaandijk. Enkele leerlingen van haar waren onder andere Glenn de Koning, sopraan Mariëlle Koeman, volkszanger Wolter Kroes, bariton Mark de Waal, mezzo-sopraan Anneleen Bijnen, Benjamin van der Logt, Hans Valk, Annemarie Daas, Nella Heijnen, Astrid de Boer, Inge Schnater, Erna Vessies en Peter Stravers.

Niettemin bleef zij bescheiden, zowel op zanggebied als ook maatschappelijk. De zorg voor haar drie pleegkinderen en bestuurlijke inzet en voorlichtingslessen over homo-emancipatie stonden eveneens centraal in haar leven. Voor haar verdiensten ontving zij een koninklijke onderscheiding.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/dongen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/03/15 00:05
  • door zaanlander