emmer_gerrit

Zaandam 13 januari 1866 - Zaandam 25 maart

Gerrit Emmer 1866-1962

Gerrit Emmer maakte namens de SDAP 28 jaar deel uit van de van Zaandamse gemeenteraad. Als 73-jarige nam hij op 24 augustus 1939 afscheid van de raad. Toen Gerrit Emmer als elfjarige op een oliemolen te werk werd gesteld, was er van arbeidersbeweging nog geen sprake. Aan het harde bestaan op de olie- en pelmolens kwam in 1897 een einde, toen Gerrit Emmer als arbeider in dienst kwam bij de Artillerie-Inrichtingen. Niet alleen in de politieke actie, ook in de vakstrijd liet hij zich gelden.

In 1901 werkte hij mee aan de stichting van de Zaandamse afdeling van de Nederlandse Bond van Rijkswerklieden, van 1910 tot 1920 was hij voorzitter van de bond, het jaar van de fusie waaruit de Bond van Overheidspersoneel voortkwam. Daarvan bleef hij hoofdbestuurder tot 1931, het jaar van zijn pensionering.

In 1911 kwam hij als vierde sociaal-democraat in de Zaandamse gemeenteraad. Emmer heeft aan tal van sociale voorzieningen in Zaandam kunnen meewerken. De belangen van het gemeentepersoneel, de verbetering van het onderwijs, de politiezaken, waaronder het verkeer, de bedrijven, de verfraaiing van de stad en tal van andere onderwerpen hadden zijn belangstelling.

In de raad bleef hij een strijdvaardige en strijdlustige figuur, iemand die de kunst van debatteren verstond, zonder daarbij de ander onnodig te kwetsen en daardoor een man, die ook bij anderen hoog in aanzien stond. Een arbeider, die zich in en door de arbeidersbeweging veel parate kennis eigen had gemaakt en die in het harnas van zijn functie als raadslid is gescheiden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/emmer_gerrit.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)