Zaandam, 14 oktober 1952

Margriet Herma Eshuijs, popmuzikante, zangeres en componiste met landelijke bekendheid, docente aan enkele muziekinstellingen. Margriet Eshuijs groeide op met muziek, haar ouders beheerden een muziekwinkel annex muziekschool. Op haar 9e begon zij als gitariste in het bandje The Bright Stars.

Zij speelde gitaar, piano en orgel en zong in de Zaanse popgroep The Marileens, die zij samen met Ria Dekker en Leen Schoen had opgericht. Later maakte ook Henny Huismanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHuisman, Hennie

Zaandam, 18 juni 1951

Hendricus Josephus Antonius (Hennie) Huisman, presentator van televisieprogramma's en oorspronkelijk drummer. Voor zijn presentatiewerk ontving hij tweemaal de Televizierring, de belangrijkste tv-publieksprijs. Hennie Huisman speelde als drummer in verscheidene bandjes, vanaf zijn tiende jaar. In 1975 was hij drummer in de band Lucifer (zie:
deel van de groep uit. Een aantal jaren later verliet hij de groep en werd de naam veranderd in Equipe Z.

In 1972 trad Margriet toe tot de groep Luciferplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigLucifer

Lucifer, Zaanse popgroep, opgericht in 1972, bestond aanvankelijk uit Margriet Eshuijs, Dick Buysman en Hennie Huisman en kende in de jaren '70 een grote populariteit. Na een jaar werd de groep versterkt met Hans Vermeulen. Deze produceerde onder meer de hitsingles House for sale en Scarlet lady. De eerste langspeelplaat 'As we are' werd goed ontvangen. De band maakte vervolgens een aantal buitenlandse tournees en werd in 1976 tot een kwintet uitgebreid. Een aantal bandleden splitste zi…
waarmee zij landelijke bekendheid kreeg. Hits als House for sale en Some one resulteerden in optredens in het buitenland. In 1977 verliet zij Lucifer om een solo-carrière te beginnen. Na een aarzelende start bracht zij in 1979 met Tom Salisbury de langspeelplaat On the move again uit, met veel eigen composities. De schijf werd bekroond met een Edison en de Pall Mall Export-prijs.

In 1980 ontving zij de Personality-prijs op het Knokke-festival. Zij werkte met een vaste begeleidingsgroep, waaruit de Margriet Eshuijs Band ontstond (1980-'88). Tot 1982 werden acht singles uitgebracht, daarnaast kwam in 1981 haar tweede solo-album Right on time uit, dat ook met een Edison werd bekroond. Het afzonderlijk opgenomen nummer Black Pearl kreeg eveneens een Edison.

In 1983 kwam Eye tot Eye tot stand. Wel kwamen in '84 en '85 nog vier singles uit. Sinds 1987 is Margriet Eshuijs docente zang en lichte muziek aan de conservatoria in Leeuwarden en Alkmaar; in 1988 werd zij benoemd aan de Kleinkunst-akademie in Amsterdam.

Bronnen

* Zaanse popmuziek leverde in de jaren zeventig drie topgroepen op, 8 oktober 1999 Dagblad Zaanstreek

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/eshuijs1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)