Internationaal bekend orgelbouw bedrijf te Zaandam.

Albert Schweitzer (1875 1965), was naast godgeleerde, cultuurfilosoot en arts weldoener in Afrika (Lambarene) ook een begaafd organist-musicoloog.

Bij een reis naar Nederland, omstreeks 1930, bracht hij uit persoonlijke belangstelling een bezoek aan orgelbouwer Flentrop Tijdens het gesprek maakte Schweitzer de opmerking dat het klassieke sleepladesysteem naar zi|n oordeel tot een fraaiere klank leidde.
Juist in die tijd was een ontwikkeling gaande naar meer moderne bouwtechnieken. Het was een opmerking die de heren Flentrop aan het denken zette. De toen nog jonge Dick Flentrop ging zich op aanbeveling van Schweitzer ook oriënteren bij collega's in de Elzas en Duitsland.

De internationale bekendheid van het Zaanse orgelbedrijf is zo mede enigszins toe te schrijven aan Albert Schweitzer

Het bedrijf werd in 1903 gesticht door Hendrik Wicher Flentropplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFlentrop, Hendrik Wicher

Koog aan de Zaan, 25 december 1866 - Purmerend, 12 december 1950

Hendrik Wicher Flentrop, organist van de Westzijder- of Bullekerk te Zaandam en grondlegger van Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Aanvankelijk leek Flentrop's toekomst op het schildersvak gericht maar als 17-jarige kreeg hij ook orgellessen. Twee jaar later, na een vergelijkend examen, werd hij benoemd tot organist van de Nederlands Hervormde Kerk te Koog aan de Zaan. Les ontving hij van de organist van de W…
, als orgel- en pianohandel en orgelbouw bedrijf. De eerste periode van bloei kwam in de jaren `30, in welke tijd pneumatische en elektropneumatische orgels werden gebouwd; daarnaast restaureerde het bedrijf oude orgels. De eerste sleeplade, een mechanische windlade ofwel het systeem dat Flentrop bouwt, werd in 1933 gemaakt, het eerste mechanische orgel in 1940.

In 1940 nam Dirk Andries Flentrop het bedrijf van zijn vader over. In de jaren '40 maakte het bedrijf naam door de bouw van drie orgels met drie klavieren en pedaal volgens het mechanisch sleepladen systeem. Het bedrijf maakt zowel huisorgels, als orgels voor concertzalen en kerken. Een orgel met één register is het kleinste door Flentrop gebouwde orgel; het grootste orgel dat tot dusver door het Zaanse orgelbouw bedrijf werd gebouwd had 70 registers.

Flentrop heeft zich van meet af aan ook bezig gehouden met restauraties. Gewerkt wordt in Zweden, Duitsland, Portugal en Mexico. Vanaf 1955 worden met grote regelmaat orgels gebouwd voor Amerika, zoals de orgels van Oberlin en Duke. De universiteiten van deze steden verleenden D.A. Flentrop een eredoctoraat voor zijn verdiensten. D.A. Flentrop werd in 1976 opgevolgd door Hans Steketee, die daarvoor jarenlang zijn assistent was.

Cees van Oostenbrugge volgde Steketee in 1998 op. Opnieuw werd een restauratie uitgevoerd van het Alkmaarse orgel van Hans van Covelen uit 1511 (het oudste bespeelbare orgel van Nederland). In 2005 restaureerde Flentrop het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie Haarlem in vrijwel de oorspronkelijke staat.

Van Oostenbrugge overleed in 2008 waarop Frits Elshout tot algemeen directeur werd aangesteld. Hij was sinds 1998 al adjunct-directeur bij Flentrop. Erik Winkel volgde per 1 januari 2016 Frits Elshout op als algemeen directeur van Orgelbouwer Flentrop. Alle leidinggevenden zijn of waren tevens organist in diverse kerken.

Lees ook 75 Jaar Flentrop Orgelbouw

Flentrop Orgelbouw

Flentrop op Wikipedia

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/flentrop.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)