floricultura

Orchideeënkwekerij Floricultura te Heemstede werd in 1933 opgericht door Jan H. Post sr. Het familiebedrijf handelt sindsdien in orchideeën en andere tropische planten. Midden jaren zestig volgt Jan Post jr. zijn vader op. Wereldwijd zoekt hij naar markten en goede veredelaars van orchideeën.

In de jaren zeventig volgt een stormachtige ontwikkeling in de Cymbidium-snijbloementeelt. Floricultura huurt kassen in Aalsmeer, waar jonge zaailingen en meristeemplanten uit de fles worden opgekweekt en aan kwekers geleverd. Jaarlijks worden één miljoen planten voor afkweek als snijbloem of potplant in Europa geïmporteerd.

Schoone en Floricultura

Sinds 1928 kweekt het bedrijf van de familie Schoone bloemen aan de Zaandammerweg in Assendelft. Aanvankelijk vooral lelies en chrysanten. De omslag komt als Klaas Schoone in 1963 kwekerij K. Schoone Orchideeën B.V.plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSchoone, K.

Orchideeën kwekerij te Assendelft. Als eenmansbedrijf gestart in 1925 door C. Schoone, die als jongste zoon uit een boerengezin met zeven kinderen een hectare land ter beschikking kreeg. Dit was te weinig om het boerenbedrijf te kunnen uitoefenen en hij werd tuinder. Hij startte een gemengd bedrijf van groenten en bloemen met de nadruk op chrysanten. Na de Tweede Wereldoorlog werd een begin gemaakt met het telen van lelies voor de bol. De slappe veengrond leende zich niet voor mecha…
opricht. Dit bedrijf groeit uit tot een belangrijke Phalaenopsis-snijbloemenkweker. Jan Post en Klaas Schoone besluiten op basis van hun overeenkomsten een samenwerking aan te gaan waarop beide bedrijven in de jaren tachtig tot het huidige Floricultura samensmelten.

Naast het veredelen en kweken van orchideeën bekwamen Klaas en Mieke Schoone zich in het klonen van orchideeën. Begin jaren tachtig richten zij samen met Jan Post in Assendelft het vermeerderingsbedrijf P+S Plantlab (Post + Schoone Plantlab) op. Het is één van de eerste vermeerderingsbedrijven die Phalaenopsis kan klonen. De kassen in Assendelft worden in 2009 door een nieuw modern kassencomplex vervangen.

Heemskerk

Floricultura blijft groeien. Aan de Cieweg in Heemskerk ontstaat in 2000 een nieuw weefselkweeklaboratorium en kassencomplex dat in de daarop volgende jaren wordt uitgebreid. In 2009 volgt kas volgens het gesloten-kasprincipe aan de Strengweg in Heemskerk. Deze kas heeft een showroom waar klanten het bestaande assortiment en noviteiten kunnen beoordelen.

In 2009 volgt de opening van een internationale vestiging in de stad Pune in India. Onder de naam Futura Bioplants Private Limited start daar een geavanceerd weefselkweeklaboratorium. Om de Noord-Amerikaanse markt beter te kunnen bedienen, werd in 2011 Floricultura Pacific in Salinas in Californië opgericht. In 2014 volgt de oprichting van de joint venture Floricultura Orchidaceae in Holambra, Brazilië. Hier wordt het uitgangsmateriaal voor klanten in Zuid-Amerika opgekweekt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/floricultura.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)