Orchideeën kwekerij te Assendelft. Als eenmansbedrijf gestart in 1925 door C. Schoone, die als jongste zoon uit een boerengezin met zeven kinderen een hectare land ter beschikking kreeg. Dit was te weinig om het boerenbedrijf te kunnen uitoefenen en hij werd tuinder. Hij startte een gemengd bedrijf van groenten en bloemen met de nadruk op chrysanten. Na de Tweede Wereldoorlog werd een begin gemaakt met het telen van lelies voor de bol. De slappe veengrond leende zich niet voor mechanisatie zodat naar een niet grond-gebonden teelt werd uitgekeken.

In 1963 werd de eerste kas gebouwd voor het telen van de Anthurium Andreanum, in het vak snij-Anthurium genoemd. In hetzelfde jaar kwam zoon Klaas Schoone in het bedrijf. Deze nam het bedrijf in 1967 over en begon met de kweek van orchideeën als snijbloem en met de eerste weefselkweek-experimenten. In 1978 volgde omzetting in een bv en werd samenwerking aangegaan met Floricultura bv te Heemstede. Dit laatste bedrijf is in de internationale handel van jonge orchideeënplanten gespecialiseerd. Vanaf dat moment werden alle snijbloem-activiteiten gestaakt en richtte het bedrijf zich volledig op de vermeerdering van orchideeën en de verkoop hiervan via Floriculturaplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFloricultura

Orchideeënkwekerij Floricultura te Heemstede werd in 1933 opgericht door Jan H. Post sr. Het familiebedrijf handelt sindsdien in orchideeën en andere tropische planten. Midden jaren zestig volgt Jan Post jr. zijn vader op. Wereldwijd zoekt hij naar markten en goede veredelaars van orchideeën.
.

Naast het veredelen en kweken van orchideeën bekwamen Klaas en Mieke Schoone zich in het klonen van orchideeën. In 1983 richten zij samen met Jan Post in Assendelft het vermeerderingsbedrijf P+S Plantlab (Post + Schoone Plantlab) op. Het is één van de eerste vermeerderingsbedrijven die Phalaenopsis kan klonen. De kassen in Assendelft worden in 2009 door een nieuw modern kassencomplex vervangen.

Heemskerk

Floricultura blijft groeien. Aan de Cieweg in Heemskerk ontstaat in 2000 een nieuw weefselkweeklaboratorium en kassencomplex dat in de daarop volgende jaren wordt uitgebreid. In 2009 volgt kas volgens het gesloten-kasprincipe aan de Strengweg in Heemskerk. Deze kas heeft een showroom waar klanten het bestaande assortiment en noviteiten kunnen beoordelen.

In 2009 volgt de opening van een internationale vestiging in de stad Pune in India. Onder de naam Futura Bioplants Private Limited start daar een geavanceerd weefselkweeklaboratorium. Om de Noord-Amerikaanse markt beter te kunnen bedienen, werd in 2011 Floricultura Pacific in Salinas in Californië opgericht. In 2014 volgt de oprichting van de joint venture Floricultura Orchidaceae in Holambra, Brazilië. Hier wordt het uitgangsmateriaal voor klanten in Zuid-Amerika opgekweekt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schoone.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)