gloed

Tot houtskool gebrand zaagsel waar in ovens de gassen uitgebrand of gestookt werden, zodat eigenlijk een zeer fijne houtskool ontstond, die zeer lang nagloeide en geschikt was als warmtebron in een komfoor of de test van een stoof. In 1941 was in Nederland nog een gloedfabriek aanwezig in het Westzijderveld te Zaandam die bekend stond onder de naam Vesuviusplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVesuvius

[Gloeistokerij Vesuvius van S. van Vliet iets ten zuiden van de [[mallegatsluis|Mallegatsloot]]. Centraal een schoorsteen en rechts in het weiland een petmollentje. Aquarel van C. Abbing. Bron: Beeldbank [[gemeente_archief|Gemeente Archief]]]Gloedfabriek die gestaan heeft in Zaandam in het Westzijderveld op de grens met Koog aan de Zaan.

Externe link:

* Historische Vereniging Koog-Zaandijk
van de firma S. van Vliet, later Joh. Pater. Tijdens de oorlog werd weinig hout gezaagd en werd het voor de gloedfabriek dus moeilijk voldoende zaagsel te bemachtigen. Tijdens de verduisteringsperioden moesten de ovens van de fabriek bij zonsondergang worden gedoofd, aangezien uit de schoorstenen altijd een felle gloed oplaaide. Na de oorlog raakte de gloedfabricage in onbruik. De belangrijkste afnemers van de gloedfabriek waren de kerken, in verband met de stoven, en schippers.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gloed.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/02/28 04:33
  • door zaanlander