Zaandam 17 januari 1901 - Amsterdam 12 maart 1945

Jacobus Goris, magazijnmeester, sociaal voorman, gemeenteraadslid, lid verzet. Zaandammer Jacob Goris was voor de oorlog in zijn woonplaats Zaandam gemeenteraadslid voor de SDAP, secretaris van de Bestuurdersbond en plaatselijk voorzitter van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond. Als magazijnmeester en voorzitter van de personeelsvereniging bij machinefabriek P.M. Duyvis en Co. NV in Koog aan de Zaan ontwikkelde hij zich als een vertrouwensman voor velen.

Hij verspreidde sinds de zomer van 1942 grote hoeveelheden illegale lectuur onder arbeiders in de Zaanstreek. Eerst Het Parool, vanaf 1943 ook Ons Volk. In de herfst van 1944 bezorgde hij Paraat en Strijd. In het kader van het Natura-apparaat verzorgde hij in 1943 en 1944 de distributie van levensmiddelen, waaronder grote partijen rogge. Tijdens WO II bleef hij contacten onderhouden in socialistische kring en met plaatselijke en landelijke verzetsleden als A.W. Sabel Tzn en L. Neher.

Jacob Goris werd in de omgeving van zijn woning aan Albert Hahnplantsoen 13 op 27 januari 1945 na spertijd door een patrouille Landwachters gearresteerd wegens het verspreiden van Strijd, een dagelijks nieuwsbulletin van acht illegale bladen. Op 10 maart 1945 werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Alkmaar waarop hij na zware mishandelingen naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam werd overgebracht. Hij noemde slechts één naam: Tjeertes, die aan de Poortstraat woonde en bij wie Strijd en Zaans Nieuws werd gestencild. Tjeertes krijgt op tijd een waarschuwing van een vrijgelaten medegevangene van Goris en duikt met zijn vrouw onder. Goris haalt de bevrijding niet: 12 maart 1945 werd hij met 35 andere Todeskandidate aan de Weteringschans in Amsterdam zonder vorm van proces gefusilleerd als wraak voor de aanslag op Rauter.

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/goris_jacob.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)