rot3

Houtzaagmolen te Westzaandam, bovenkruier, zie: De Walrot, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWalrot, de

Houtzaagmolen te Oostzaandam. paltrok. De balkenzager bestond reeds vóór 1684. Hij heeft gestaan aan de Kalverringdijk, buitendijks, en werd gesloopt vóór juni 1806.

Walrot, de. Houtzaagmolen te Westzaandam, bovenkruier, ook wel De Rot genoemd. De balkenzager bestond al in 1680. Hij heeft gestaan aan weg en Zaan, en werd gesloopt in het eerste kwart van de 19e eeuw.
Rot, de Oude. Houtzaagmolen te Westzaandam, paltrok. De Windbriefplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindbrief

Akte van vergunning tot het bouwen van een windmolen, waarin voorts de bepalingen omtrent het Windrecht waren geregeld.

Windbrieven waren een vereiste voor het bouwen van een molen. Desondanks zijn niet van alle bekende molens ook de windbrieven bekend. Deze zijn vermoedelijk verloren geraakt. In een aantal gevallen was de windbrief van jongere datum dan de molen zelf. De oudst bekende windbrieven met betrekking op de Zaanstreek dateren uit de 16e eeuw.
van de vermoedelijke balkenzager werd gegeven in april 1720. Hij heeft waarschijnlijk nabij het tegenwoordige NSstation gestaan en kwam in 1777 in slopershanden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rot3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)