Assendelft, 26 juli 1926 - Zaandam, 4 augustus 2017

Lourensius Hendrikus (Lou) de Graaf, van beroep balensjouwer en sportman pur sang, was voetballer bij KVV, KFC en ZFC, tweemaal deelnemer aan de elfstedentocht en wielrenner. De voorhoedespeler kwam zo'n tweehonderd wedstrijden uit voor de voormalige voetbalclub ZFCplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZFC

De Zaanlandsche Football Club ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.
. Hij maakte deel uit van het kampioenselftal in het seizoen 1957/1958, dat de titel veroverde van de 2e divisie A. Daarmee promoveerde ZFC naar de 1e divisie betaald voetbal.

Daarnaast speelde hij diverse keren in vertegenwoordigende teams, zoals het Noord-Hollands elftal, het Zwaluwenelftal en het Bondselftal. De linksbuiten werd daar eenmalig opgesteld samen met Abe Lenstra. De Graaf stond bekend om zijn keiharde schoten.

In 1955 bezocht De Graaf een aantal besloten trainingen bij profclub Alkmaar, de voorloper van AZ'67. In 1962 plaatste ZFC de spits op de transferlijst waarop De Graaf terugkeerde bij KVV waar hij in lagere elftallen acteerde. Op zij 53e stopte hij met voetballen.

Elfstedentocht

Als wedstrijdschaatser nam hij deel aan de Elfstedentochten van 1954 en 1956. In zijn eerste optreden finishte hij als 32e, op iets meer dan een uur achter winnaar Jeen van den Berg. In 1956 eindigde hij op de 107e stek als laatste, twee minuten voor het verstrijken van de sluitingstijd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/graaf_lou_de.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/20 09:48
  • door jan2