Grin, Dirk
Assendelft 10 april 1902 - Zaandam, 1986
Raadslid, wethouder, loco-burgemeester en ereburgerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEreburgers
Personen die op grond van bijzondere verdiensten door de verschillende Zaangemeenten werden onderscheiden met een erepenning en dientengevolge in het spraakgebruik 'ereburger' werden genoemd.
De in 1974 gevormde gemeente Zaanstad wijkt wat dit betreft af; deze gemeente maakt een duidelijk onderscheid tussen het toekennen van de erepenning en het ereburgerschap. Slechts vier personen van Wormerveer. Dirk Grin was een duidelijke exponent van een vooroorlogse generatie socialisten. Hij moest na de vierde klas van de lagere school gaan werken bij de linoleum-fabriekenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigForbo Krommenie bv
Fabrikant van linoleum en vinyl, handel in linoleum, vinyl, tapijt, onderhouds-, plak- en egaliseermiddelen, afwerkingsproducten zoals plinten, profielen en lasdraden; statutaire zetel in Krommenie, feitelijk gevestigd te Assendelft. te Krommenie en werd later postbode te Wormerveer. Al jong sloot hij zich bij de vakbond aan en vervolgens werd hij lid van de SDAP.
Door zelfstudie wist hij zijn kennis uit te breiden. In 1936 werd hij voor de SDAP raadslid te Wormerveer, na de Tweede Wereldoorlog kwam hij voor dc PvdA in de raad en werd hij wethouder en loco-burgemeester. Na een conflict met de plaatselijke partijleiding moest hij deze functies in 1962 opgeven. Hij nam vervolgens met een eigen lijst aan de raadsverkiezingen deel en won twee zetels. In 1966 nam hij afscheid als raadslid, bij welke gelegenheid hij tot ereburger van Wormerveer werd benoemd. Hij was tevens erelid van de voetbalvereniging Assendelft.