(Parijs 1841 - Parijs 1927) Frans kunstschilder, werkte in 1904 enige maanden in de Zaanstreek.

Guillaumin sloot zich al tijdens zijn opleiding tot kunstschilder aan bij revolutionaire kunstenaars als Monet, Degas en Cézanne. Mede door die opstelling verdiende hij maar weinig met zijn kunst en moest hij andere baantjes vervullen om in leven te blijven. In 1891 won hij een grote prijs in een loterij en kon hij zich als zelfstandig kunstenaar vestigen. Nadien werden ook zijn kwaliteiten ontdekt en kon hij werk verkopen, aan onder andere musea. Hij kwam naar de Zaanstreek op advies van Claude Monet, Oscar-Claude (Claude)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMonet, Oscar-Claude (Claude)

Parijs 14 november 1840 – Giverny 5 december 1926

Beeldend kunstenaar, kunstschilder.

Claude Monet woonde vier maanden, van 2 juni tot 8 oktober 1871 met zijn vrouw Camille Doncieux en hun vierjarig zoontje Jean in Zaandam. Het gezin verbleef in hotel De Beurs op de Dam. Toen de Frans-Duitse oorlog (1870-1873) uitbrak, was de Fransman om de dienstplicht te ontlopen naar Londen uitgeweken. Daar werd hij attent gemaakt op de toen voor schilders aantrekkelijke Zaanst…
, die eerder enige tijd in de Zaanstreek werkte.

Guillaumin maakte een aantal 'Zaanse schilderijen“, met name het gebied rond Zaandijk, de huidige Zaanse Schans en het Kalf inspireerde hem. Als kunstenaar maakte Guillaumin duidelijk andere keuzen dan Monet. Monet`s schilderijen zijn naturalistisch te noemen, Guillaumin was eerder een fauvist: in zijn Zaanse schilderijen komen bijvoorbeeld rood- geel of blauw-groen gekleurde weilanden voor. Deze kleuren zijn in werkelijkheid in de Zaanstreek zelden of nooit te zien, maar waren in de Franse schilderskringen in die dagen 'in de mode' terwijl ze voorts veel voorkomen in Bretagne en Normandië waar Guillaumin had gewerkt. Bovendien is het werk van Monet topografisch betrouwbaarder. Guillaumin voegde dikwijls details die hij op verschillende plaatsen had gezien op een schilderij samen.

In techniek doet het werk van Guillaumin sterk aan dat van Monet denken. Beiden suggereerden ruimte door kleuren in korte verfstreepjes naast elkaar te zetten.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/guillaumin.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)