Scheepswerf De Hippert aan het einde van de Prinsenstraat nabij De Gouw. Prinsenstraat was eerst het Pronsenpad. De Hippert is later verhuisd naar het Weerpad. Bron: Gemeentearchief beeldbank 22.10853

Kleine jachtwerf. aanvankelijk gevestigd aan het einde van de Prinsenstraat aan de Gouw te Zaandam, door stadsuitbreidingen gedwongen verhuisd naar het Weerpad te Zaandam. De oude jachtwerf bouwde aanvankelijk Oostzaner jollen en andere boerenvaartuigen; na de verhuizing naar het Weerpad begon men ook met de verkoop van polyester zeil-, vis- en bijbootjes en buitenboordmotoren. Zie ook: Jachtbouw

In 1850 kocht Gerrit van Zaane als scheepstimmerman/schuitenmaker een stuk grond achteraan het Prinsenpad in Zaandam. Hier begon hij de scheepswerf ‘de Hippert’, vernoemd naar de oliemolen en later snuifmolende Hipper’ die hier tot ca. 1830 had gestaan. Op deze scheepswerf werden Oostzaner jollen en boerenplatten gemaakt en onderhouden. De scheepswerf bleef 166 jaar een familiebedrijf. Gerrit zijn zoon Pieter en diens zoon Jan waren de volgende generaties scheepsbouwers. Rond 1938 werd er weer een zoon Pieter de volgende eigenaar van ‘de Hippert’.

Na de oorlog veranderde het werk op de scheepswerf: er kwam verhuur van roeiboten en stalling van motorbootjes. De boerenplatten verdwenen en hiervoor in de plaats kwamen moderne watersportbenodigdheden: verkoop, onderhoud en stalling.

Verhuizing

In verband met de stadsuitbreiding van Zaandam verhuisde het bedrijf in 1963 van de Prinsenstraat 158 naar het Weerpad 2. De scheepswerf werd Jachtwerf De Hippert. Pieter van Zaane ging met pensioen en zoon Jan van Zaane nam het familiebedrijf over. Het bedrijf floreerde en breidde zelfs uit met een filiaal in Leimuiden waar Jan van Zaane de leiding had, terwijl zijn broer Cees van Zaane de jachtwerf aan het Weerpad leidde. In 2002 ging Jan van Zaane met pensioen en werd de jachtwerf in Leimuiden verkocht.

In 1960 werd dit bord geplaatst omdat er een nieuwe weg was gekomen en de mensen moesten weten waar de scheepswerf de Hippert aan het einde van de Prinsenstraat te vinden was.

In augustus 2016 verkocht Cees van Zaane Jachtwerf De Hippert aan R.S. Watersport. Na 166 jaar kwam hiermee een einde aan het familiebedrijf ‘de Hippert’. Op dat moment stond ‘de Hippert’ op de 19e plaats van de oudste bedrijven in de Zaanstreek.

Scheepswerf De Hippert 166 jaar familiebedrijf

  • Gerrit van Zaane (1825-1905) start het bedrijf in 1850 op het Prinsenpad
  • Pieter van Zaane (1847-1916)
  • Jan van Zaane (1875-1937)
  • Pieter van Zaane (1914-1997), in 1963 verhuist bedrijf van Prinsenstraat naar Weerpad
  • Jan van Zaane (1940-)
  • Cees van Zaane (1949-), augustus 2016 beëindiging bedrijfsvoering
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hippert.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)