hondsbossche_sluis

De eerste sluis in de Dam die de naam Grote Sluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGrote Sluis

Schutsluis in de Dam te Zaandam, westelijk van de Wilhelminasluis, ook wel Hondsbossche sluis genoemd. De aanduiding Grote Sluis geeft meermalen aanleiding tot verwarring, doordat men de Wilhelminasluis, die inderdaad groter is, dikwijls ten onrechte zo noemt. De eerste sluis in de Dam die de naam Grote Sluis kreeg werd reeds in 1544 gebouwd. Dat gebeurde op initiatief van het Hoogheemraadschap de Hondsbossche en Duinen tot Petten, dat verzekerd wilde zijn van geregelde aanvoer van …
of Hondsbossche Sluis kreeg werd reeds in 1544 gebouwd en in 1722 vervangen door een nieuwe Grote Sluis. Dat gebeurde op initiatief van het Hoogheemraadschap de Hondsbossche en Duinen tot Petten, dat verzekerd wilde zijn van geregelde aanvoer van materiaal voor de bouw van de Hondsbossche zeewering.

Lees de uitgebreide, 36 pagina's tellende verhandeling over de geschiedenis van de Hondsbossche Steenen Schutsluis te Zaandam in een uitgave van de Kring van Vrienden van de Hondsbossche, gedateerd 1 januari 2001, samengesteld door Will C. Thijssen (1941).

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hondsbossche_sluis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)