honig_meindert_klaaszoon_jr_joep

Koog aan de Zaan 16-09-1900 - Bergen NH 29-07-1998

Meindert Klaaszoon (Joep) Honig jr. De naar zijn grootvader vernoemde Meindert Klaaszoon jr, maakte in 1921 zijn opwachting binnen het familiebedrijf. Twee jaar later werd hij op 23-jarige leeftijd als directeur aangesteld. Op technologisch gebied ontwikkelde de Honig-telg zich als een groot vernieuwer. Na een bezoek aan de Verenigde Staten, importeerde hij de nieuwe Amerikaanse zakelijkheid. Dat leidde onder meer tot de merkartikelenpoot, de bouw van een vermicellifabriek en een soep- en bouillonafdeling in Nijmegen.

Aan internationale expansie leverde Meindert jr. een grote bijdrage. Angstig voor een Russische inval in Nederland toog hij in 1946 naar Zuid-Afrika en richtte hij met succes een aantal nieuwe bedrijfjes op. De zakelijk minder getalenteerde jongere broer Kees, was minder blij met Meinderts vertrek. Daarom keerde hij acht jaar later Zuid-Afrika de rug toe en gaf zijn oudste zoon Alexander de leiding in handen over de Zuid-Afrikaanse activiteiten.

Een stap die leidde tot een hoogoplopende ruzie binnen de familie. Kees tikte neef Alexander twee keer in korte tijd op de vingers, tot woede van Meindert. De commissarissen moesten er aan te pas komen om de vete te beslechten en besloten tot een duidelijke taakverdeling. Kees kon zich daar echter niet in vinden en bleef dwarsliggen hetgeen in november 1957 leidde tot eervol ontslag.

Meindert Klaaszoon Honig jr. bleef tot 1965 president-directeur. Honig fuseerde in de jaren zestig met branchegenoot Scholten-Foxhol tot Koninklijke Scholten-Honig, KSH. Een fusie die hem zwaar aan het hart ging; de familie verloor de zeggenschap over het bedrijf en hij werd commissaris. KSH kwam in 1978 gruwelijk aan zijn eind. Na een reeks mislukkingen rond het Isomerose-project werd het uitverkocht en opgedeeld tussen enkele grote concurrenten.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/honig_meindert_klaaszoon_jr_joep.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)