hottentot

Zaandam 21 maart 1914 - Zaandam 4 juli 2003

Journalist en publicist. Jan Hottentot was aanvankelijk houtwerker. Dat hij na een aantal andere beroepen, gestimuleerd door zijn vrouw Grietje Bierman, per 1 januari 1946 in de verslaggeverij voor De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
terecht kwam, was misschien toevallig, maar hing ook samen met zijn vermogen tot dichten. Hij ontwikkelde zich snel tot verslaggever van de oude stempel, dat wil zeggen als 'straatjournalist' die iedereen kende en zijn nieuwtjes rondzwervend door de Zaanstreek verzamelde.

Een bepaalde faam verwierf hij door zijn versjes, waarvan er niet minder dan 5000 in de krant werden afgedrukt; in 1976 werd een selectie onder de titel: '100 Rijmen' in boekvorm uitgegeven. Ook publiceerde hij enkele feuilletons in De Typhoon. Hottentot was tevens de initiator van het bij iedere Typhoon-editie op de voorpagina verschijnende stripfiguurtje Kappie dat in één regel een nieuwsitem samenvatte.

Zijn kennis van de streek en van de Zaankanters bracht hem tot het samenstellen van 17 deeltjes in de reeks 'Zaandam (en andere plaatsen) in oude ansichten', tezamen vormen deze uitgaven van de Europese bibliotheek in Zaltbommel een nostalgisch beeld van de zuidelijke Zaanstreek in de eerste eeuwhelft.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hottentot.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)