(Leiden, 26 februari 1920-Wormerveer 9 januari 2003)

Isaac Johannes Huygens. Bron: Rob Huygens, Huygens fotowerk

Beeldend kunstenaar te Wormerveer, kunstschilder en aquarellist. Isaac Johannes Huygens (Ioannes) ontving zijn opleiding eind jaren 30 aan het rijksinstituut voor tekenleraren aan de Hobbemastraat te Amsterdam. Aanvullend was de opleiding in schilderlessen en grafisch tekenaar bij H.J. Calcoen te Velsen en tekenlessen en aquarelleren bij Caspar van Den Bosch eveneens te Velsen. De opleiding als tekenleraar werd abrupt afgebroken in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

In de oorlog heeft hij gewerkt in het Velsense en Haarlemse verzet als vervalser van documenten, stempels en het rondbrengen van illegale verzetskranten. Halverwege 1943 werd hij op straat in Haarlem opgepakt voor de Arbeitseinsatz, op transport naar Duitsland. Hij werd niet in verband gebracht met het verzetswerk. Tijdens een bombardement kon hij vluchten en na een lange onzekere reis dook hij onder in Haarlem.

Door de opgelopen oorlogstrauma's werd hij een stille teruggetrokken persoon. Hij vluchtte gedurende zijn hele leven in het kunstenaarsvak en leefde een vrij teruggetrokken bestaan. Hij vestigde zich in 1953 in Wormerveer samen met zijn vrouw Neeltje Dik, in 1955 kwam er nog een zoon (Robert, H.C. Huygens).

Op 2 december 1977 wordt hij geïnterviewd door W.P. Groot dit in verband met het uitkomen van de documentatiemap “Kunst uit Zaanstad”.

Exposities

Lang zat zijn werk in de kunstuitleen van Zaanstad en West-Friesland te Hoorn. Tevens heeft hij in de jaren 70 geëxposeerd op groepstentoonstellingen in Het Weefhuis, De Zienagoogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZienagoog

Expositie- en kunstuitleencentrum, ooit gevestigd aan de Westzijde 39 te Zaandam, daarvoor in de voormalige Synagoge aan de Gedempte Gracht in Zaandam.

De voorgeschiedenis van Stichting de Zienagoog nam een aanvang in Zaandijk, waar in het door Wim Krijt beheerde
en het Oog van Sien. Hij maakte geen contacten met geestverwanten en bleef altijd op de achtergrond.

Stijl van werken

Werk van I.J. Huygens. Fotoarchief Rob Huygens:

Naast tekenen en schilderen heeft hij zich ook ontwikkeld als beeldhouwer en etser. Veel experimenten met allerlei stijlen, zoals realistisch, abstract, magisch, magisch realistisch, enz. De laatste jaren veel werk in stillevens, landschappen en sfeerwerk. Een paar opdrachten gehad in de zeventiger jaren voor het verdienstelijk maken van portretten.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/huygens.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/04/15 16:38
  • door rob_huijgens