Fabriek van aluminium silo's, tanks en dergelijke waaronder stemvorken. Aanvankelijk gevestigd aan het Prinsenpad en later op de voormalige scheepswerven van De Beerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBeer, de

Scheepswerf te Zaandam, geliquideerd in 1964. Scheepswerf De Beer kwam voort uit Scheepswerf Kraaier, Scheepswerf, en werd na de Tweede Wereldoorlog begonnen door J. Kraaier en A. de Beer. De werf legde zich aanvankelijk toe op de jachtbouw, later ook op de bouw van grotere stalen schepen. Dankzij opdrachten uit Indonesië voor havenboten. loodsboten en coasters werd de werf in de jaren 1953-1957 belangrijk uitgebreid. Het aantal werknemers steeg tot circa 250. De juridische vorm werd i…
en de Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)

Voormalige scheepswerf, oorspronkelijk in Zaandijk, later aan 't Kalf en in de Achtersluispolder in Zaandam. De ZSM ontstond door overname van de scheepswerf van S. de Boer aan de Kerksloot in Zaandijk, die verkocht moest worden na het overlijden van de kinderloos gebleven eigenaar.
aan de Vredeweg en Zuiddijk te Zaandam.

Het bedrijf werd opgericht in november 1946 te Landsmeer door de heren Jansens en Dieperink. De één was lasinstructeur bij Fokker, de ander werkmeester, beiden het ontvangen van wachtgeld moe. De vaklieden wilden vooruit, zagen geen toekomst in de Nederlandse vliegtuigbouw, en besloten hun ervaring met het verwerken van aluminium op andere wijze te gebruiken. Het bedrijfje verhuisde in 1947 naar Zaandam waar het gevestigd werd in de vroegere melkfabriek van Plooijer aan de Prinsenstraat. Zonder veel geld maar met vakkennis en doorzettingsvermogen. Een koperslager van de oude stempel ging met hen mee.

In 1948 boekten zij succes met zuivelwerktuigen waar in de na-oorlogse jaren grote vraag naar was. Melktanks van aluminium en roestvrij staal, geheel naadloos, vervaardigden zij in serie, kleintjes van 3000 zo wel als grote van 15.000 liter. Zij beheersten niet alleen het veelzijdige lassersvak tot in de perfectie, maar waren ook de enigen in Holland, die stemvorken fabriceerden. Duitse fabrieken waren door oorlogshandelingen uitgevallen, maar stemvorken moesten er, zolang er muziek werd gezongen en gespeeld, zijn. De eerste welluidende vork viel de opdrachtgever in de smaak. Een eerste klas, fraai vernikkeld werkstuk, bovenal een stemvork met een geluid, dat vele seconden natrilt. De firma ontvangt juni 1948 een order voor duizenden stemvorken. Een muzikale deviezenbron, vrijwel de gehele order werd geëxporteerd.

Nadien verhuisde het bedrijf naar de Vredeweg. In de jaren '70 specialiseerde Jansens & Dieperink zich in de fabricage van aluminium silo's voor de opslag van poeders voor de kunststofindustrie. De afzetmarkt vergrootte zich tot West- en Oost-Europa en daarna de VS, Canada, het Midden- en het Verre Oosten. In 1982 werd in verband met een grote order uit Saoedi-Arabië een deel van het voormalige complex van de Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)

Voormalige scheepswerf, oorspronkelijk in Zaandijk, later aan 't Kalf en in de Achtersluispolder in Zaandam. De ZSM ontstond door overname van de scheepswerf van S. de Boer aan de Kerksloot in Zaandijk, die verkocht moest worden na het overlijden van de kinderloos gebleven eigenaar.
in gebruik genomen voor uitbreiding van de productiecapaciteit en opslag.

In 2007 verrees een nieuw kantoorpand aan de Zuiddijk 416 te Zaandam. Jansens & Dieperink groeide uit tot Nederlandse specialist in het ontwerpen, vervaardigen en op locatie assembleren van aluminium en RVS silo's, gravity blenders, Stanriv® vastgeschroefde silo's, droge bulk containers en zwaartekracht mengers. Van klein formaat tot bijzonder groot.

Door de zelfontwikkelde werkwijze met modulaire segmenten kunnen aluminium silo's en zwaartekracht mengers in elke maat op elke locatie ter wereld worden opgebouwd. Segmenten worden in de fabriek in Zaandam gereedgemaakt en getransporteerd naar klanten in de hele wereld. Op locatie worden flenzen van de segmenten met bouten aan elkaar bevestigd, waarna lassers de silo’s aan de binnenzijde dichtlassen. Het bedrijf is ISO-9001, TUV DIN EN 729-3 gecertificeerd en vertrouwd met de kwaliteitseisen en veiligheidsvoorschriften die in de internationale petrochemische industrie gelden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/jansens.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)