Venlo, 12 mei 1940

mr. Pierre Maria Gemma Paulus Janssens, burgemeester van Wormer van 1975 tot 1982, daarna van Hoorn. Na een studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam, voltooid in 1966, werkte Janssens als wetenschappelijk medewerker aldaar en voorts als ambtenaar te Amsterdam en als medewerker van de Wiardi Beckmanstichting. Van 1970 tot 1974 zat hij voor de PvdA in de gemeenteraad van zijn woonplaats Monnickendam.

Per 16 augustus 1975 werd Janssens benoemd tot burgemeester van Wormer. Deze gemeente kende tijdens zijn burgemeesterschap enkele dramatische ontwikkelingen, met name wat betreft de werkgelegenheid. De papierfabriek van Van Gelder Zonen, verreweg de grootste werkgever in het dorp, kreeg weliswaar, met zeer veel beperkingen, vergunning om asbestviltpapier te maken, maar moest desondanks in 1981 sluiten.

Pogingen van de gemeente Wormer om delen van het bedrijf te behouden bleven zonder resultaat. Wel kon met steun van het Rijk een deel van het Van Gelder-terrein door de gemeente worden gekocht. In Oost-Knollendam werden tijdens Janssens burgemeesterschap zestig woningen gebouwd en voorts kwam er toestemming om plan Middentil te bebouwen. Belangrijk voor de gemeenschap was het tot stand komen van een toneelzaal annex aula, verbonden aan de Mavo Maerten Donck. In 1981 werd het 700-jarig bestaan van Wormer gevierd. Per 1 februari 1982 werd Janssens tot burgemeester van Hoorn benoemd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/janssens.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)