jong_jan_de

Jan de Jong, begon zijn organistenloopbaan in 1966 te Rotterdam in de kapel van het Diaconessenhuis. Sindsdien is hij in functie geweest in diverse andere plaatsen, t.w. Singapore, Hong Kong, Amsterdam, Zaandam, Badhoevedorp en Krommenie. In Zaandam is hij nog steeds ‘titulair organist’ van het monumentale Flaes-orgel in de Oostzijderkerkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOostzijderkerk

Oorspronkelijk ging de aan de Zuiddijk gelegen Oostzijderkerk in de Klauwershoek, als katholieke kapel, gewijd aan de H. Maria Magdalena, door het leven, onder de vleugels van de parochiekerk van Oostzaan. Naar schatting werd de kapel in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd, zekerheid hierover ontbreekt, het eerste schriftelijke bericht dateert van 1411. De bouwvallige kapel, duidelijk gebouwd als vluchtkerk voor de waterwolf op een grote terp, grenzend aan de dam in de Zaan, …
, het oudste kerkgebouw van Zaandam. De PKN houdt echter geen reguliere kerkdiensten meer in dit gebouw, dat in een stichting is ondergebracht.

De Jong werkte regelmatig samen met het Oostzijderkerkkoor onder leiding van Frits van Berkum, alsmede de Sweelinck-Cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam onder leiding van de Zaandammer Christiaan Winter.

Hij organiseert jaarlijks orgelreizen voor organisten en orgelliefhebbers naar kathedralen, kerken en concertzalen in Groot-Brittannië. Jan woont in Vijfhuizen, waar zijn vrouw, Ds. Mieke van Santen, predikant van de Verbondskerk, in 2013 is overleden.

Voorts houd hij zich bezig met 'Schipholzaken' namens Vereniging Dorp Vijfhuizen.

In 2006 sloegen dieven de achterruit van zijn auto in, en namen zijn aktetas met bladmuziek en de muziekboeken mee. Lees verder op Organist Jan de Jong treurt om gestolen bladmuziek.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/jong_jan_de.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)