Jonker, Wim
Amsterdam, 14 september 1922
Willem (Wim) Jonker, gemeenteraadslid van Zaandam en Zaanstad, wethouder van Zaanstad, en lid kerkenraad en geschiedschrijver van de Doopsgezinde Gemeente te Zaandam. Voor hij in 1949 naar Zaandam verhuisde werkte Wim Jonker al een drietal jaren bij Eijer's Modemagazijnen en Woninginrichting te Zaandam. Zijn eerste bestuurservaring deed hij op als mede-oprichter van het Doopsgezind Jeugdclubwerk in 1942. dat na de oorlog federatief werd georganiseerd en waarvan hij van 1947 tot 1958 voorzitter was.
Vanaf 1954 tot 1989 was hij lid van de kerkenraad van de Doopsgezinde Gemeente te Zaandam. In 1959 werd hij bestuurslid van de afdeling Zaandam-Noord van de PvdA tot 1967, voor welke partij hij in 1962 in de gemeenteraad van Zaandam werd gekozen. Na de samenvoeging van 1974 kwam hij in de gemeenteraad van Zaanstad, vanaf 1976 als fractie-voorzitter. In 1978 werd hij wethouder van financiën, nutsbedrijven, economische zaken en werkgelegenheid, hetgeen hij tot 1986 bleef. Uit deze functie kwam het voorzitterschap van het Gasbedrijf Zaanstreek-Waterland voort.
Na het beëindigen van zijn wethouderschap was Jonker onder meer voorzitter van de Stichting Omroep Zaanstadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStichting Omroep Zaanstad
De Stichting-Radio-Televisie-Internet Zaanstreek was tot 1 februari 2022 de lokale omroep van de gemeenten Zaanstad en Wormerland. De omroep is opgericht in 1983 onder de naam Stichting Omroep Zaanstad .
De omroep maakte sinds 1987 radioprogramma's onder de naam SOZ Radio, sinds 1993 onder de naam Zaanradio. De omroep is in stereo te beluisteren via de 107.1 FM in de ether, via kabelfrequenties 103.3 FM in Zaanstad en 89.0 FM in Wormerland en via internet., lid van de adviesraad Radio Noord-Holland, lid van de adviesraad Telefonische Hulpdienst en bestuurslid van het Ondersteuningsinstituut van de provincie Noord-Holland. Voorts is hij commissaris en/of adviseur bij verschillende bedrijven in Noord-Holland. Jonker is onder meer auteur van Driehonderd jaar Doopsgezinden in Het Nieuwe Huys, 1687-1987 en het artikel Doopsgezindenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDoopsgezinden (Doopsgezinde gemeenten)
Protestants kerkgenootschap, broederschap, van grote betekenis in de Zaanse geschiedenis, zowel doordat de ondernemersstand sinds de 17e eeuw overwegend doopsgezind was als door het feit dat de leefgewoonten der doopsgezinden een stempel drukten op de streekmentaliteit. in deze Zaanwiki. Hij is officier in de orde van Oranje-Nassau.