kaarsenmakerij

Tak van nijverheid, die weliswaar in de Zaanstreek is bedreven, maar waarvan nauwelijks gegevens zijn overgeleverd.

Jacob Honig Jsz. Jr. noemde de kaarsenmakerij alleen terloops als bestaansbron. Aan het Zuideinde van Westzaan was van 1694 tot omstreeks 1850 een kaarsenmakerij annex bierstekerij (groothandel in bier) gevestigd. De oprichter was Jan Jansz. Gorter (1669-1723). Kaarsen werden eertijds van bijenwas gemaakt. Misschien is de kaarsenmakerij uit de Zaanstreek verdrongen toen walvistraan voor verlichtingsdoeleinden in gebruik kwam.

In de 19e eeuw waren er vervolgens enkele fabriekjes van Patentolie in de streek. De door Verkade aanvankelijk in Amsterdam naar Engels patent opgezette fabriek van waxinelichtjes is in feite een bijzondere vorm van de kaarsenmakerij. De productie hiervan is in 1902 naar Zaandam verplaatst. In 1984 werd een geheel nieuw ingerichte waxine-fabriek gebouwd.

De naam waxine is in de 19e eeuw eeuw door de Verkades als merknaam bedacht en geĂŻntroduceerd. Zoals kaarsen bestaan de theelichtjes, eerst als nachtlichtjes gepropageerd, uit een geweven pit waarom stearine in een bepaalde vorm is gegoten. In en direct na de Tweede Wereldoorlog zijn door Verkade op bescheiden schaal ook kaarsen in de gebruikelijke vorm vervaardigd en in de handel gebracht.

  • kaarsenmakerij.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/07/21 11:24
  • door zaanlander