Transportbedrijf. Aanvankelijk gevestigd in Westzaan, later aan de Rijshoutweg in Zaandam.

J. Kalf begon in 1936 aan het Zuideinde in Westzaan met één vrachtauto een transportbedrijf. De eerste jaren werd vooral voor Zaanse houthandels gereden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de wagens bij gebrek aan benzine aangedreven door houtgasgeneratoren. Na de oorlog breidde het bedrijf zich geleidelijk uit en groeide het aantal sectoren waarin vervoer plaats vond.

In het begin van de jaren zeventig specialiseerde Kalf zich in het vervoer van nucleaire stoffen en explosieven. Mede onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen werden deze activiteiten in de jaren tachtig afgebouwd. Ook in verband met overlast voor direct omwonenden en de B-weg status van het Zuideinde verhuisde het bedrijf in 1980 naar de Achtersluispolder, waar het de beschikking kreeg over een bedrijfsoppervlakte van 7000 vierkante meter (waarvan 4000 bebouwd), die later werd uitgebreid tot 10.000 vierkante meter.

Hier ging men zich ook met goederenopslag en distributie bezighouden, waartoe Kalf Goederen Terminal bv werd opgericht. Een gedeelte van het terrein in Westzaan bleef in gebruik als opslagruimte, terwijl een hal van 3000 vierkante meter als tennishal werd ingericht onder de vennootschap Kadi bv. Het wagenpark werd in de loop der tijd uitgebreid tot zo`n 25 stuks. Geografisch richt het bedrijf zich op Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en vanaf 1981 ook op Engeland.

In de tweede helft van de jaren tachtig maakte het bedrijf via opschriften op enige wagens promotie voor de gemeente Zaanstad. In 1989 werd in de nabijheid van Brussel een depot opgericht met 20 wagens en een aantal loodsen. In 1991 had Kalf Trans 60 medewerkers en waren er 45 wagens in gebruik.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kalf.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)