karten

Zaanse familie, waaruit veel muzikanten voortkwamen. Zij speelden in harmonie-/fanfaregezelschappen en jazz-bands. Enkele leden van deze familie kozen de muziek als beroep.

De belangrijkste vertegenwoordiger was ongetwijfeld Gijs Karten (Zaandam 1917 - Laren 2015). Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij onder andere Rudolf Gall, solo-klarinettist van het Concertgebouworkest. Als 20-jarige vertrok hij naar Palestina waar hij solliciteerde bij het in 1936 door de violist Bronislav Huberman gestichte Palestine-orchestra, later het Israëlisch Philharmonisch Orkest.

De eerste dirigent van dat orkest, die Gijs Karten een aanstelling bezorgde, was de wereldberoemde Arturo Toscanini. In 1946 werd Gijs Karten benoemd bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1949 vertrok hij naar het AVRO-orkest onder leiding van Hugo de Groot en kort daarna volgde zijn benoeming tot soloklarinettist bij het Omroeporkest van de toenmalige Nederlandse Radio Unie. Hij was tevens hoofdvakdocent aan het Maastrichts Conservatorium en trad vele malen op als solist in binnen- en buitenland.

Ernst Karten (Zaandam 1946), neef van Gijs, ontving zijn opleiding als klarinettist aan de Muziekschool Zaanstreek, het Amsterdams Conservatorium en bij zijn oom aan het Maastrichts Conservatorium. In 1968 werd hij benoemd bij Opera Forum te Enschede en in 1974 bij het Nederlands Balletorkest in Amsterdam. Daarnaast verzorgt hij solo-optredens en speelt veel kamermuziek.

Ronald Karten (Zaandam 1954), fagottist, ontving ook zijn eerste opleiding bij de Muziekschool Zaanstreek. Daarna studeerde hij aan het Amsterdams Conservatorium. Van 1978 tot 1980 was hij als fagottist verbonden aan het Nederlands Balletorkest en momenteel is hij eerste fagottist bij het Residentieorkest. Hij maakte onder andere deel uit van het Fodor-kwintet. De piano- en muziekhandel Karten in Zaandam werd door de jazzmusicus Siem Karten, broer van Gijs, gesticht. Maart 2016 hief Siem Karten de muziekhandel op.

Zie ook: Jazzplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJazz

Muziekvorm, in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten ontstaan, oorspronkelijk geïnspireerd door en gebaseerd op de muziek van Noord-Amerikaanse negers. Door verschillende invloeden evolueerde de jazz tot in allerlei stijlen uitgevoerde eigentijdse muziek, meestal gekenmerkt door een sterke nadruk op het metrische element, benevens door zowel solistische als ensemble-improvisatie. De jazz wordt in deze veelvormigheid beoefend door een groot aantal, doorgaans kleine orkesten van v…
)

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/karten.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)