keg

Later C. Keg's Groothandel nv. Voormalige handelsonderneming met landelijke bekendheid door het in de handel brengen van verpakte levensmiddelen onder eigen merknaam.

Oprichter was Cornelis Keg, die in 1832 een handel in koloniale waren begon en hieraan in de loop der jaren een groothandel verbond. Er ontstond een eigen koffiebranderij en een verpakkingsafdeling voor koffie en thee. Aan het eind van de 19e eeuw werd ook in petroleum gehandeld met een jaarlijkse omzet van 10.000 fusten van 100 liter.

In dezelfde tijd, 1888, werd een filiaal aan de Prinsengracht in Amsterdam geopend, terwijl een omvangrijke export van peulvruchten naar toenmalig Nederlands Oost-Indië werd ontwikkeld. Na de Eerste Wereldoorlog volgden verdere uitbreidingen. Naast de groothandel in levensmiddelen, de koffiebranderij, de verpakkingsafdelingen voor koffie en thee en de detailhandel, met een winkel Het Wapen van Friesland op de Dam in Zaandam, werd de handel in andere verpakte artikelen ter hand genomen.

In 1929 werd een groot pand met een opslagruimte voor 6.000 ton levensmiddelen aan de Hogendijk gebouwd. De landelijke bekendheid werd vergroot door de uitgave van een plaatjesalbum over Indië. De leiding berustte vier generaties achtereen bij leden van de familie Keg, onder wie onafgebroken nazaten die de naam van de oprichter Cornelis (Cees) droegen. Sinds 1919 tot ruim na de Tweede Wereldoorlog was H.F. Huizinga bij de leiding betrokken.

Door het wegvallen van de export en veranderingen in de marktstructuur, Keg was zowel fabrikant als groot- en detailhandel, terwijl specialisatie op grotere schaal geboden was, is de onderneming in de jaren vijftig van de 20e eeuw geleidelijk opgeheven. De fabrieksruimten en pakhuizen, Hogendijk 23 tot 27, werden verkocht aan Albert Heijn en zijn inmiddels gesloopt. Zie ook: Groothandel en Koffiebranderij

  • keg.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/01/03 22:02
  • door zaanlander