kfc

Kooger Football Club KFC is een 1910 opgerichte voetbalvereniging uit Koog aan de Zaan. In oktober 1910 werd de Koogse club onder de naam EDO opgericht, later omgedoopt tot KFC. De Kogers speelden aanvankelijk aan het eind van de Bosjesstraat, later aan de Museumlaan en aan de Sportstraat. In 1913 werd het eerste kampioenschap behaald en promoveerden zij naar de tweede klasse van de NHVB. In 1915 eindigen zij op de tweede plaats en werden bij keuze tot de eerste klasse toegelaten. Na een paar jaar in de eerste klasse gespeeld te hebben, eindigde KFC in het seizoen 1918/19 op de eerste plaats.

In 1930 werd de eerste klasse bereikt via promotiewedstrijden tegen Haarlem en DEC. Vier jaar later behaalde KFC het kampioenschap van de eerste klasse district West 1. Dit dankten zij aan een nieuwe spelopvatting: het stopperspilsysteem. De Engelse trainer Marshall bracht dit de Kogers bij en met zo'n succes, dat vrijwel alle wedstrijden werden gewonnen.

Aanvoerder-spil Piet Nieuwenhuizen, een onverzettelijk bolwerk, was de man die het systeem tot in de perfectie beheerste. KFC mocht in 1934 heel even ruiken aan het Nederlands kampioenschap, maar in de beslissende wedstrijd in het uitverkochte Olympisch stadion werd 2-2 gelijk gespeeld tegen Ajax. Omwille van een beter doelgemiddelde veroverde Ajax de landstitel. Twee jaar later verloor KFC de bekerfinale van RFC Roermond.

KFC speelde hierna afwisselend eerste en tweede klasse, totdat het in '54 -'55 overging naar het betaalde voetbal met financiële steun van Klaas Molenaarplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenaar, Klaas

Westzaan, 3 oktober 1921 - Heiloo, 3 oktober 1996

Ondernemer en voetballer Klaas Molenaar begon direct na de lagere school vis te verkopen voor zijn vader, die van zijn beroep binnenvisser was. Daarna werkte hij op een scheepswerf en als jeugdige agentvertegenwoordiger. In de Tweede Wereldoorlog baggerde hij kolen uit de Zaan, die hij als brandstof verkocht.
die 18 jaar voetbalde in KFC 1. Het eerste seizoen vierde KFC het kampioenschap, maar de zo begeerde promotie naar de eredivisie bleef uit. De licentie voor betaald voetbal werd in 1964 overgenomen door FC Zaanstreekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFC Zaanstreek

In 1964 bestond op initiatief van voetbalvereniging KFC het plan een stichting te vormen onder de naam FC Zaanstreek, waarbij de mogelijkheid bestond met name ZFC in de fusie te betrekken. KFC voerde tevens besprekingen met het Amsterdamse Blauw Wit om tot een fusie te komen. Zowel Blauw Wit als ZFC gaven echter te kennen zelfstandig te willen blijven, zodat in 1964 geen fusie in de Zaanstreek in het verschiet lag.
, dat in 1967 met Alkmaar '54 fuseerde tot AZ'67plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAZ

Het oude logo van AZ '67 In 1967 opgericht als beroepsvoetbalclub AZ'67, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, uitkomend in de eerste divisie van de competitie betaald voetbal (1991). De toevoeging '67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Hoewel
. KFC ging verder als amateurclub.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kfc.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)