kleuteronderwijs

Tot 1985 afzonderlijk georganiseerde vorm van onderwijs, gericht op vier- en vijfjarigen met aansluiting op het lager onderwijs.

Er waren tientallen kleuterscholen in de Zaanstreek, alleen Zaanstad telde er al ongeveer 70 (openbare, christelijke en rooms-katholieke). Toen in 1977 de ontwerpwet op het basisonderwijs was gepubliceerd, kwamen er op grond van de experimentenwet samenwerkingsverbanden tot stand tussen kleuter- en basisscholen.

In 1985 werden alle kleuterscholen in het basisonderwijs geïntegreerd ('scholenkoppels`), er ontstond één type basisschool voor leerlingen van 4 tot 12 à 13 jaar, verdeeld in 8 groepen. De kleuterleidsters werden aangesteld als docent in het geïntegreerde basisonderwijs. In enkele gevallen werd een kleuterleidster aangesteld tot directeur van een basisschool.

Zie ook: Onderwijs 1.3.13plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOnderwijs

Het systematisch, volgens aangenomen beginselen, georganiseerd overbrengen van elementaire en meer uitgebreide kennis door daartoe aangestelde bevoegde leerkrachten, in het bijzonder het onderricht dat op scholen wordt gegeven. In navolgend artikel is de ontwikkeling van het onderwijs in de Zaanstreek geschetst.
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kleuteronderwijs.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)