koekfabricage

Dit is een oude revisie van het document!


Uit de Zaanstreek verdwenen tak van nijverheid, die sinds het eind van de 19e eeuw en tot 1970 in verschillende bedrijven is uitgeoefend. Bekende koekfabrieken waren Verkadeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVerkade Fabrieken nv, Koninklijke

Vooraanstaand bedrijf in de levensmiddelenindustrie in Zaandam. Zie ook: Verkade, ondernemersgeslacht.

Verkade werd opgericht op 2 mei 1886 als Stoom Brood- en Beschuitfabriek 'De Ruyter', der firma Verkade & Comp Zaandam door E.G. Verkade, die toen reeds 51 jaar was. Hij zette het bedrijf op om zijn zonen een toekomstmogelijkheid te bieden. Eerder had hij een patent-oliefabriek aan de Oostzijde, die in 1875 door brand verloren ging. Daarna hield hij zich tie…
, Hilleplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBeschuitfabrieken

Zie: Beschuit Ten onrechte wordt soms verband gelegd tussen de Beschuitbakkerij in Wormer en Jisp in de 17e en 18e eeuw en de Zaandamse beschuitfabrieken die rond de laatste eeuwwisseling tot stand zijn gekomen. Dat verband bestaat niet. De fabrieksmatige vervaardiging van tafelbeschuit ontstond bijna 150 jaar na de teloorgang van de scheepsbeschuitbakkerij en was daarvan niet de voortzetting. Hoewel ook Albert Heijn (Zie:
en Van Delftplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDelft bv, Van

Voormalige koekfabriek aan de Hoogstraat te Koog, thans bakkerijen te Harderwijk. Koekfabriek Van Delft nv werd begin 1900 opgericht door bakker Jan van Delft, toen nog gevestigd aan de Westzijde 124 te Zaandam, waar bakkerij Bood was gevestigd. In één der raamposten kan men nog altijd lezen: 'J. van Delft, confisseur'. In april 1914 zag hij kans het failliete koekfabriekje De Vlijt in Koog op de grens van Koog en Zaandijk, op te kopen, deels met eigen geld, deels met geld van enk…
.

Koek (ontbijtkoek) werd, getuige een akte, in Deventer al in 1534 gebakken. De firma Verkade begon in 1891 met de productie, die meteen zoveel mogelijk werd gemechaniseerd. Zo werkte men in 1896 al met twee modernere kneedmachines, waarin roggebloem met honing, stroop, kruiden, enz. werd vermengd, terwijl in 1899 een zaagmachine in gebruik kwam om de (in verpakking verkochte) ontbijt- en gemberkoeken precies eenzelfde afmeting en gewicht te geven.

In dat jaar werden ongeveer 80.000 koeken verkocht. In 1902 werkten er 19 personen in de koekfabriek van Verkade. Zij verwerkten toen 400.000 kilo roggemeel. In 1925 was die hoeveelheid gestegen tot boven de 5 miljoen kilo. In de koekfabriek werd door Verkade ook taai (Zaans: 'taai-taai') vervaardigd. Het bedrijf stond vele jaren ook landelijk bekend onder de naam 'koekfabriek' ondanks de vele andere producten (biscuits, beschuit, chocolade, waxinelichten).

In 1970 is de productie van koek gestaakt en overgedragen aan de firma Bussink in Deventer. De consumptie van ontbijtkoek was toen sterk teruggelopen. Bij Hille en Van Delft werd ongeveer in dezelfde tijd de productie beëindigd.

Zie ook: Economische geschiedenisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEconomische geschiedenis

1. Economische ontwikkeling vóór 1580 (bladzijde 189 en volgende)

2. Economische ontwikkeling van de Zaanstreek in de periode 1580-1800 (bladzijde 192 en volgende)

3. Economische ontwikkeling van de Zaanstreek na 1800 (bladzijde 205 en volgende)

Bij het begin vap elk hoofdstuk is een opgave geplaatst van de behandelde economische sectoren en eventuele andere met het onderwerp samenhangende onderwerpen. Van hoofdstuk 1 treft u de inhoudsopgave hieronder aan. Door midd…
geschiedenis 3.6.9.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/koekfabricage.1557515581.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:58
  • (Externe bewerking)