(Zaandam 1908 - 1994)

Pianist, organist en componist.

Johan G. Kolvers was een zoon van Jan Kolvers srplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKolvers, Jan (sr.)

(1881-1963)

Bekend en vaardig bespeler van het zogenaamde schippersklavier of de harmonica, later de accordeon genoemd. Als hartstochtelijk propagandist trachtte hij het instrument op een hoger plan te brengen. Kolvers leidde in de loop der jaren vele Zaankanters op om de accordeon goed te bespelen. Hij was dirigent en medeoprichter van de ter ziele gegane accordeonvereniging Crescendo die in de crisisjaren vele uitvoeringen verzorgde in Ons Huis en in het Apollo-theater. J…
, en was in zijn jeugd een uitstekend bespeler van de accordeon. In 1919 kreeg hij les van Cor Keeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKee, Cor

Zaandam 24 november 1900 - Zaandam 3 januari 1997

Componist, improvisator, organist. Cor Kee studeerde orgel en componeren bij Jan Zwart, Jean Baptiste de Pauw en Sem Dresden en zang bij Thom Denijs. Als zanger trad hij vele malen als solist op. Uiteindelijk koos hij voor het orgel en het componeren.
bij wie hij piano, orgel en theorie studeerde. Onder diens leiding ontwikkelde hij al op jeugdige leeftijd zijn improvisatie- en compositietalent. Van 1924 tot 1929 studeerde hij aan het Amsterdams Conservatorium. Door middel van studiebeurzen kon hij in 1929 cum laude zijn conservatoriumdiploma behalen.

Ook in 1929 won hij een drie jaar durende binnenlandse beurs. In 1931 nam hij op aanraden van zijn leraar deel aan een pianoconcours waar hij de eerste prijs won. Deze prijs bestond uit een geldbedrag, dat hem in staat stelde een jaar bij Robert Casadesus in Parijs te studeren. Als vijftienjarige was hij reeds organist van de doopsgezinde gemeente in Koog-Zaandijk, later in Zaandam en in 1989 nog in Hilversum.

Als componist heeft hij vele vocale en instrumentale werken op zijn naam staan. Hij trad ook geregeld op als solist in pianorecitals in onder andere de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Enkele van zijn werken:

 • 1933 Deutschland, stirbt nicht! voor bariton en orkest, toonsoort: b kl.t.
 • 1933 Twee liederen met pianobegeleiding voor tenor, bariton of sopraan en piano, toonsoort: beide liederen A gr.t. Opgedragen aan Jo Hekkert-van Eijsden.
 • 1933 De Rooden Omroep, lied in 'massatoon' voor zangstem en piano, toonsoort: G gr.t.
 • 1934 Vrede, lied voor zangstem en piano, Toonsoort: Des gr.t.
 • 1975 't Is goed, Avondliedeke voor tweestemmig meisjes- of vrouwenkoor, ad lib. voor driestemmig gemengd koor of solo.
 • Op stap, kinderkoor (1 st.), piano
 • Sleetje rijden, kinderkoor (1 st.), piano
 • concertino voor klavier en strijkorkest
 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kolvers.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
 • (Externe bewerking)