Zaandam 10 augustus 1917 - Zaandam 17 augustus 2001

Accordeonist, pianist, organist, componist en dirigent, gehuwd met de 'Zaanse Nachtegaal' Tine le Grand. Hij was de tweede zoon van Jan Kolvers sr. en leerde het accordeonspelen van zijn vader.

Hij was van plan een ander vak te kiezen, maar als gevolg van een ongeluk besloot hij de muziek in te gaan. Hij kwam onder de hoede van zijn inmiddels afgestudeerde broer G. Johan, die hem piano-, orgel- en theorielessen gaf. Hij was na korte tijd in staat de koren en solisten van zijn broer te begeleiden. Van 1944 tot 1982 bespeelde hij het Flaesorgel voor de Doopsgezinde Gemeente Koog-Zaandijk.

Volgens een anekdote arriveerde Jan Kolvers nogal eens te laat in de vermaning terwijl de gemeenteleden zich reeds geruime tijd in de kerkbanken hadden genesteld. Dominee Homan stoorde zich hoorbaar aan Kolvers gedrag waarop Kolvers de dominee te kennen gaf dat hij nu valt over vijf minuten terwijl hij op de kansel de eeuwigheid verkondigde. Beiden konden er uiteindelijk hartelijk om lachen.

In Utrecht deed hij examen koordirectie. Hij heeft veel muziek met bands gemaakt in het hele land, leidde diverse koren in de Zaanstreek en was rond 1990 nog dirigent van het Zaandams Operakoor. Hij schreef muziek voor accordeon, koor, orgel, piano en kinderoperettes waarbij hij gebruik maakte van teksten van H.Th. Jantz.

Met zijn echtgenote Tine le Grand maakte hij deel uit van accordeonorkest De Ricardo's.

  • kolvers3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/08/30 11:40
  • door zaanlander