komart

Supermarktketen met in 1991 17 vestigingen in Nederland. De eerste Komart werd gevestigd in Wormerveer.

De oorsprong van de Komart (Konsumentenmarkt) ligt bij kruidenier Kluft in IJmuiden. Deze opende in 1960 de Kijk en Grijp aan de Zuiddijk ín Zaandam. De hoofdvestiging bevond zich (na opheffing van de winkel in IJmuiden) in Beverwijk. Daarna werden vestigingen in Alkmaar, Hilversum en Amersfoort geopend. Eind jaren zestig van de 20e eeuw werd de inmiddels in Kijkgrijp omgedoopte winkel in e Zaandam gesloten.

Kort daarop (1969) werd aan de Zaandijkerweg in Wormerveer de eerste Komart geopend. Daar werd ook het magazijn ingericht, van waaruit de andere vestigingen werden bevoorraad. In 1975 werd het magazijn verplaatst naar de oude Verblifa-fabriek in Krommenie, waar men binnen de vijf jaar uitgroeide naar een vloeroppervlakte van 4500 vierkante meter. Inmiddels breidde het aantal winkels zich uit. Zo werd in 1975 een winkel geopend aan de Dorpsstraat in Assendelft.

De vestiging in de oude blikfabriek in Krommenie leverde steeds meer moeilijkheden op (bereikbaarheid) en in 1980 werden distributiecentrum en kantoor in Beverwijk gevestigd. In de Zaanstreek werden winkels geopend aan de A.G. Verbeekstraat in Zaandam en de Heiligeweg te Krommenie.

Komart kenmerkte zich door een franchisesysteem, hetgeen inhield dat de Komart-organisatie het supermarktgedeelte voor haar rekening neemt, maar dat in de winkels zelfstandige slagers, bakkers en slijters werkten.

Bij het bedrijf werkten in 1991 600 personen, terwijl de franchise-vestigingen 200 werknemers telden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/komart.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)