Verffabrieken in Zaandam, enige overgebleven onafhankelijke Zaanse verffabriek.

Het bedrijf ontstond uit een door E.J. Koning in 1926 begonnen handel in verf, glas en kwasten, gevestigd in een bergplaats voor hooi. Deze poging liep na 16 maanden financieel vast. Door samengaan met W. Dekker werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen en groter opgezet, nu ook als verffabriek. Aanvankelijk werden de oude klassieke verven gefabriceerd.

Toen zoals ook elders in de verfwereld de verfmaalderij werd opgeheven ontwikkelde Koning zich tot een chemisch bedrijf met hoogwaardige kennis van de productie van moderne verfproducten. De belangrijkste producten zijn, naast edelstandverven, het merk Exblarot en All-Roundverf, met name voor moeilijk te schilderen ondergronden zoals thermisch verzinkt staal.

Na enkele verhuizingen werden fabriek, kantoor en expeditie aan de Oostzijde in Zaandam gehuisvest. Als middenbedrijf richt Evert Koning & Co zich in hoofdzaak op de Nederlandse markt. De omzet steeg van gemiddeld 20.000 gulden per jaar in de beginjaren tot circa 6 miljoen gulden in 1987. Bij het bedrijf werkten in 1991 41 personen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/koning7.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)