Korte, Dirk de
Zaandam, 31 maart 1912 - Leusden, 24 april 1942
Dirk de Korte, geboren op 31 maart 1912 was vóór de oorlog een stoer, actief en algemeen bekend geworden lid van de Communistische Partij. Zodra hij nodig was voor bepaalde werkzaamheden kon er op hem worden gerekend. Dadelijk nadat Duitsland in oorlog kwam met de Sovjet Unie moest Dirk vanwege die bekendheid onderduiken. Hij woonde tot aan zijn onderduik in de Zaandamse Kalverstraat 17. Hij zat enige tijd verscholen in het café Schilperoord aan de Westzanerdijk, op de grens van Zaandam en Westzaan.
Later vertrok hij naar Rotterdam. Op 21 maart 1942 viel hij, tijdens het verrichten van illegaal werk, in handen van de Duitsers door toedoen van een provocateur. Ook daar bleef hij de flinke kerel die hij steeds geweest was. Zonder ook maar een kik over zijn kameraden te geven bezweek hij op 24 april 1942 aan de mishandelingen.
Dirk de Korte werd als eerste vanuit het Zaanse verzet door de Nazi's vermoord. Het gerucht van zijn overlijden bracht ontsteltenis. Wie nog had mogen twijfelen wist het nu: de bezetter was genadeloos voor wie hem bestreed.
Toch weerhield dat mevrouw G. de Korte-Kuiper er niet van in Zaandam te blijven meedoen aan het ondergrondse werk. Met het verspreiden van illegale kranten hielp zij het werk van haar man voor te zetten.
Na de oorlog is een straatnaam in Zaandam naar de verzetsstrijder vernoemd.
Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van. Wereldoorlog 3.4.