kraaijer

Kledingindustrie en -handel.

In 1913 begon Maarten Kraaijer Kz. als zelfstandig koopman met een huurfiets en een pakje monsters bedrijfskleding van derden. In datzelfde jaar werd een winkel geopend aan de Krommenieërweg in Wormerveer in vak-, werk- en waterdichte kleding. Tien jaar later, in 1923, werd de winkel verplaatst naar de Zaanweg (nr. 124). In 1966 werd het overige deel van dit pand aangekocht en werd de zaak verbouwd en uitgebreid. Het bedrijf bleef daar gevestigd tot augustus 1986.

In 1933 werd ook een speciaalzaak Kraaijer in regenkleding aan de Gedempte Gracht in Zaandam geopend. Deze zaak werd in de loop der jaren regelmatig uitgebreid. Een drietal naastliggende winkelpanden en een bedrijfspand werden in 1958 aangekocht en in 1974 ingrijpend gemoderniseerd. In 1979 werden deze panden aan een projectmaatschappij verkocht. De kledingzaken van Kraaijer hadden in de Zaanstreek vele jaren een grote bekendheid als speciaalzaken voor regenkleding en later ook als modezaken met de slogan 'regenweer is Kraaijer's weer'. Door de specialisatie in regenkleding werd Kraaijer reeds vanaf de jaren twintig leverancier aan eerst de Zaanse brandweerkorpsen en later aan een belangrijk deel van de Nederlandse brandweer.

Het bleef niet alleen bij bluskleding, maar ook uniformkleding en andere uitrusting (zoals helmen en laarzen) werden verkocht. Vanaf de jaren veertig maakte Kraaijer zelf oliegoederen in een pand aan het Zuideinde in Wormerveer. Later werd het pand Zaanweg 14 in Wormerveer aangekocht en werd de productie van beschermende kleding (brandweerkleding) ter hand genomen. Later werd ook in een voormalig schoolgebouw aan de Rozengracht te Zaandam een atelier gevestigd.

In 1940 werd de bedrijfsvorm naamloze vennootschap, later een besloten vennootschap. In 1983 werd Kraaijer Beheer bv opgericht, met de werkmaatschappijen Kraaijer Nederland bv en Kraaijer Mode bv. Kraaijer Nederland bv vestigde zich aan de Bruynvisweg in Wormer, waar functionele kleding en uitrustingen worden verkocht en geproduceerd. In 1987 kwam het aandelenkapitaal van Kraaijer Nederland bv in handen van de AaBe Fabrieken in Tilburg.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kraaijer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)