krijt_wim

Zelfportret Wim Krijt. Bron: Wikipedia

Zaandam 21 maart 1914 – Almere 18 januari 2000

Wim Krijt was een fotograaf met de Zaanstreek als werkterrein en was lange tijd werkzaam voor Dagblad voor de Zaanstreek De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
. Krijt heeft veel portretfoto's van Zaanse kunstenaars gemaakt, als ook atelierfoto's.

Zijn band met de beeldende kunst kwam ook tot uiting in zijn benoeming tot beheerder van het Weefhuis in Zaandijk, dat in de jaren zestig tot expositiegelegenheid was ingericht en waar in de beginperiode ook huisconcerten werden gegeven. Na de totstandkoming van De Zienagoog in werd het Weefhuis ingericht als kantoor van vereniging De Zaansche Molen.

Wim Krijt werd tot 1979 de eerste beheerder van De Zienagoog, toen nog aan de Gedempte Gracht in Zaandam, daarna verhuisde hij naar Almere-stad.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/krijt_wim.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)