Zaandam, 6 januari 1898 - Zaandam, 17 november 1991

Landelijk en internationaal bestuurder van voetbalorganisaties. Gerbrand Kruijver, zoon van de schilder Jan Kruijver, richtte als 19-jarige met twee vrienden de RK voetbalvereniging VVZ in Zaandam op. Dit vormde het begin van een 66 jaar durende loopbaan als sportbestuurder op regionaal, provinciaal, landelijk en internationaal niveau. Hij was van 1919 tot 1940 competitieleider van de r.k. Diocesaan Haarlemse Voetbalbond, waarvan hij mede-oprichter was.

Na de fusie van voetbalbonden tot één landelijke organisatie in 1940 werd hij in het bestuur gekozen. Hiervan zou hij 22 jaar deel uitmaken. In 1951 werd hij voorzitter van de technische commissie van de KNVB, waardoor hij mede een beslissende invloed had op de samenstelling van het Nederlands elftal en andere vertegenwoordigende nationale voetbalteams. Hij was voorts jarenlang voorzitter van de Nederlandse Katholieke Sportbond (NKS), van de Sportraad voor Noord-Holland en van het bureau medische Sportkeuring Zaanstreek, dat in 1942 door zijn toedoen tot stand kwam.

Gerbrand Kruijver, die in het dagelijks leven exportmanager-procuratiehouder van de voormalige rijstpellerij C. Kamphuys in Zaandam was, werd benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau, ridder in de orde van Gregorius de Grote en ereburger van Zaandam, erelid van de KNVB, erevoorzitter van de NKS en erevoorzitter van VVZ.

Zaterdagavond 16 november 1991 maakte hij als ere-voorzitter van het bestuur het 75-jarig bestaan mee van de door hem opgerichte vereniging VVZ. Een half uur na middernacht op 17 november 1991 overleed Gerbrand Kruijver op 93-jarige leeftijd.

  • kruijver1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/01/25 11:48
  • door kelvin