Banketbakkerij te Zaandam. De 21-jarige Jacobus Hermanus Nicolaaszn Landsaat (1887-1969) startte het bedrijf in 1908 als luxe broodbakkerij aan de Lage Horn. Vanwege het beurtelings toetreden van zijn zonen Jacobus (1909-1980) en Jan Hendrik (1919-1985) werd de eenmanszaak in de jaren '40 omgezet in een firma. De broodbakkerij werd verplaatst naar het Dampad 128, waar op bescheiden schaal ook koekjes werden gebakken. In 1945 volgde een uitbreiding met een banketbakkerij annex winkel en later snackbar aan de Zuiddijk. In de jaren vijftig runde Landsaat ook nog een snackbar annex automatiek, een trend die na enkele jaren overwaaide.

Daarna werden vestigingen aan de Rosmolenstraat, de Wandelweg te Wormerveer, de Rozengracht en de Witte de Withstraat te Amsterdam geopend. De filialen in Wormerveer en Amsterdam werden in de jaren '60 verkocht, de broodbakkerij aan het Dampad werd in die periode gesloopt. Na het uittreden van de heer Landsaat jr. in 1966 werd het bedrijf tot bv omgezet. De directie werd door de derde generatie, R.J. Landsaat gevoerd. De banketbakkerij aan de Zuiddijk vormde de hoofdvestiging van waaruit ook de winkel in de Rosmolenstraat werd bevoorraad. In 1991 waren bij het bedrijf 15 personen werkzaam, goed voor een omzet over 1990 van fl 1.000.000,-

Sinds 2002 is de zaak in handen van Raymond Timp en Frank van Bekkum. De naam Landsaat is behouden gebleven. Eind juni 2010 werd de pinautomaat bij het in 2004 geopende filiaal aan de Marktstraat in Wormerveer door zes gemaskerde personen gekraakt. ​Filiaalhouder Frank van Bekkum kon klanten pas half september ​weer welkom heten voor brood en banket. De brute overval, waarbij de voorgevel met een auto werd geramd, was de derde kraak in enkele jaren tijd.

Banketbakkerij Landsaat verkocht in september 2012 liefst 1550 gebakjes aan het Zaans Medisch Centrum. Het ziekenhuis deelde de taartjes uit aan patiënten en personeel om te vieren dat de bouw van een nieuw ziekenhuis definitief was waarop de eerste paal voor de nieuwbouw in 2014 kon worden geslagen.

Michael de Vries, met ervaring in de banketbakkerswereld als leerling bij Bolding, nam de winkels aan de Zuiddijk en Vrieschgroenstraat in Zaandam en aan de Marktstraat in Wormerveer, in 2006 geopend door Frank en Greta van Bekkum, in 2017 over. De oude vestiging op de Zuiddijk kende echter een behoorlijke terugval. Tevens was er sprake van ziekte en uitval onder de zeventien personeelsleden. Eind augustus 2018 sprak de rechtbank het faillissement uit over Landsaat Banketbakkerij 2.0 BV. De omzet bleek te gering voor de financieringslasten. Naar verwachting melden zich kandidaten voor voortzetting van de activiteiten.

Eind september 2018, op de 110e verjaardag van de bakkerij, kocht Jaap Landsaat als vierde generatie banketbakkers van de familie de winkels weer terug en werkte aan een plan om de banketbakkerij nieuw leven in te blazen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/landsaat.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)