Stoomrijstpellerij te Zaandam, die slechts korte tijd bestond aan het einde van de 19e eeuw. De Koger A. Latenstein van Voorst kreeg in 1881 toestemming om pelmolen De Groeneboerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGroeneboer. de

Olieniolen te Wormerveer. De windbrief werd gegeven in maart 1685. Hij heeft gestaan aan de Noorddijk. buiten dijks. en werd gesloopt in 1814. Op zijn plaats werd later veevoederfabriek De Ster van Wessanen gebouwd.
te Zaandam-Oost te verstomen. Zijn onderneming werd echter geen succes. In 1883 werden stoommachine, ketel en pelinstallatie uit de molen overgebracht naar de door brand geteisterde pellerij Birmaplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBirma

Gebruikelijke aanduiding van een voormalige rijstpellerij langs de Zaan, aan de Oostzijde te Zaandam. Het gebouw werd in 1876 door Hendrik Blans neergezet; na een brand in 1883 werd het herbouwd en uitgebreid. Zoals de andere grote pellerijen werd Birma na de oorlog 1914-1918 geliquideerd in 1919.
van de firma Blansplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBlans

Ondernemersgeslacht in de 19e en begin 20e eeuw. Dat ondernemerschap in de Zaanstreek niet alleen was weggelegd voor doopsgezinden bewees de Katholieke familie Blans die afkomstig was uit de Katholieke enclaves Haaldersbroek en het Kalf.
Het gebouw van Latenstein van Voorst was nog enige tijd in gebruik als opslagplaats en werd nadien gesloopt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/latenstein1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/05/08 12:29
  • door zaanlander