Amsterdam, 21 juli 1926 - Wormerveer, 12 maart 2004

Gerardus Anton Mak, geneesheer-directeur van verpleeghuizen De Noordse Balk, De Rozenboom, Oostergouw en De Kogge. Plaatselijk en landelijk was hij actief binnen de VVD en studeerde af in de geneeskunde in 1955 aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn diensttijd werkte hij als huisarts in Amsterdam en was hij bestuurslid van de plaatselijke huisartsenvereniging. In 1967 volgde zijn benoeming tot geneesheer-directeur van de Noordse Balk in Wormerveer. In 1974 kreeg hij dezelfde functie bij De Rozenboom in Zaandam. In 1977 ging De Rozenboom op in Oostergouw.

Onder Mak's leiding tot 1998 vernieuwde en verjongde de VVD en werd het een partij die meetelde in het bestuur van Zaanstad. De liberalen werden doorgaans automatisch naar de oppositie verwezen. Politieke tegenstanders mochten VVD'ers graag voor asocialen uitmaken. Het stak Mak dat zijn partij genegeerd werd en dat liet hij merken. Zijn openingswoord van de ledenvergadering was steeds gedenkwaardig. Bij Anton Mak stond eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel, zonder mensen aan hun lot over te willen laten. De politiek was maar liefhebberij van Mak.

In 1990 gaf hij deze functies op. De latere directeur K. Burger kenschetste Mak als zeer vooruitstrevend in de verpleeghuiszorg. Naast zijn werk voor de verpleeghuizen vervulde had hij zitting in een groot aantal organisaties op geneeskundig terrein. Hij was onder meer lid van de Nationale Ziekenhuisraad en lid van de Ziekenfondsraad (1972-1986). Zaanstad had veel aan hem te danken. De dependance van de Noordse Balk werd naar Mak vernoemd. De waardering kwam ook tot uitdrukking in een reeks onderscheidingen waaronder een ridderorde, de Thorbecke-penning en de erepenning van Zaanstad.

  • mak.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/03/28 13:46
  • door zaanlander