Machinefabriek en -handel in Oostzaan. Het bedrijf ontstond in 1959, toen P. Meyn sr. de smederij Buishand in Oostzaan overnam.

Hij begon met drie werknemers. Aanvankelijk hield het bedrijf zich bezig met de constructie en het onderhoud van landbouwwerktuigen in de Zaanstreek, later ook op het gebied van de toen nog primitief werkende pluimvee-industrie en de gehele voedingsmiddelenindustrie.

De omzet steeg nadien snel; nieuwe productlijnen werden toegevoegd, zoals computergestuurde weegtechnieken, procesbesturingstechnologie, visverwerkingslijnen, waterzuiveringsinstallaties, afvalverwerkingslijnen, verwerkingsapparatuur voor wit en rood vlees, wild en gevogelte, visverwerkende- , groenten en aardappelindustrie en de benodigde industriële koel- en vries-installaties.

Deze activiteiten zijn ondergebracht in aparte werkmaatschappijen, die alle deel uitmaken van de MeynGroup. Het bedrijf houdt zich allereerst bezig met de productie en verkoop van apparatuur op voornoemde terreinen. Daarnaast vertegenwoordigt het een aantal binnen- en buitenlandse productiebedrijven van specialistische randapparatuur. Negentig procent van de productie wordt wereldwijd geëxporteerd.

Van 1972 tot en met 1976 werd in Oostzaan een ongeveer 15.000 vierkante meter fabriekshal en kantoorruimte gerealiseerd aan het Noordeinde. Later kwam daar nog 12.000 vierkante meter bij. Naast de hoofdvestiging in Oostzaan zijn bedrijfsonderdelen gesitueerd in Eindhoven, Katwijk, Ouderkerk aan de Amstel, Uden en Zaandam. In 1991 waren bij het gehele bedrijf 995 personen werkzaam, waarvan circa 495 in Oostzaan en 30 in Zaandam.

Het bedrijf Meyn is inmiddels (2010 ging de eerste paal de grond in) verhuisd naar het bedrijventerrein van Oostzaan. Mede op aandringen van de gemeente Oostzaan. Door de verplaatsing verdween een hoop verkeer, met name veel zwaar verkeer, uit het dorpscentrum. Op de locaties van Meyn aan beide zijden van het Noordeinde staan nu in totaal 115 woningen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/meyn.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)