verbreiding

Door Zaandamse hervormden in 1863 opgerichte vereniging, ontstaan uit onvrede omdat in die tijd in de hervormde kerken in Zaandam alleen vrijzinnig werd gepreekt.

In 1880 werd een eigen rechtzinnig-hervormde kerk met 500 zitplaatsen gebouwd aan de Vinkenstraat. Na de Doleantie (1886) raakten de rechtzinnig hervormden echter verscheurd. De eerder bloeiende vereniging hield nauwelijks tien leden over. Het kerkgebouw werd verkocht aan de synodale gereformeerde gemeente. Na enige omzwervingen kwam de vereniging terecht in een houten schoolgebouwtje bij de Hoopbrug, aan de Westzijde.

De belangstelling voor de rechtzinnige diensten groeide weer: in 1897 werd het school-kerkje vergroot en in 1906 verhuisde men naar een aan de Botenmakersstraat gebouwde kapel met 400 zitplaatsen. Begin 1930 smolt men samen met 'Evangelie en belijdenis' tot een 'Vereniging van rechtzinnig hervormden'.

Doordat de hervormde kerk in Zaandam daarna niet meer uitsluitend vrijzinnig gericht was, miste deze vereniging tenslotte verdere bestaansgrond. De kapel werd verkocht aan de gereformeerde kerk art. 31. De Vereeniging ter verbreiding der waarheid stichtte in 1926 het evangelisatiegebouwtje Bethel aan de Pieter Ghijsenlaan.

  • verbreiding.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/11/05 16:12
  • door han