museum_zaanse_tijd

Tekening van het pand, dat tegenwoordig dienst doet als onderkomen van het Uurwerkenmuseum. Bron Anno1961

Op 3 februari 1976 door ZKH prins Claus geopend museum aan de Kalverringdijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKalverringdijk

Zie bij: Kalverpolder.
3 op de Zaanse Schans, gevestigd in een 18e-eeuws wevershuis dat aan de Dorpsstraat in Assendelft stond. Het museum kwam tot stand op verzoek van het gemeentebestuur van Zaanstadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanstad

Zelfstandige gemeente, ontstaan per 1 januari 1974 door samenvoeging van zeven tot dan toe zelfstandige gemeenten: Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. Wat betreft inwonertal behoort Zaanstad tot de vijftien grootste gemeenten van Nederland, wat betreft oppervlakte tot de grootste vijf.
en bevat een grote verzameling van uurwerken, oorspronkelijk bijeengebracht door B. van der Molen. Zelfs waterklokken van de oude Egyptenaren zijn, hoewel in nabootsing, tentoongesteld. Niet alleen Egyptenaren probeerden de tijd te meten, door de eeuwen heen is dat op velerlei manieren gedaan. In het museum krijgt men een beeld van de ontwikkeling, die de elementaire en mechanische tijdmeting in de loop der tijd heeft ondergaan. Vooral de Nederlandse inbreng in die ontwikkeling wordt op de Zaanse Schans belicht.

In 1985 gaf de eigenaar Van der Molen aan de collectie te willen verkopen. Daarop werd werd een Stichting opgericht onder voorzitterschap van voormalig burgemeester van Koog aan de Zaan, prof. dr. Leendert A. Ankumplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAnkum, Leopold Alfred

Amsterdam, 21 augustus 1932 - Koog aan de Zaan, 3 april 2007

Prof. dr Leopold Alfred Ankum, zoon van de Koogse burgemeester Leendert Albert Ankum, groeide op te Koog, aldaar woonachtig. Vanaf 1970 hoogleraar bedrijfseconomie aan de faculteit der Economische Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
, die onder aanbeveling van tal van Nederlandse museumdirecteuren en andere deskundigen actie ondernam, teneinde het museum te behouden.
Door de uitgifte van f 1.5 mln. premiespaarbrieven en de verkoop van klokken aan potentiële gegadigden, die hun eigendom vervolgens in duurzame bruikleen afstonden, slaagde het Stichtingsbestuur in zijn opzet. In 1986 werd het museum feestelijk heropend.

Het Uurwerkenmuseum, na het goud-, zilver- en klokkenmuseum in Utrecht het tweede in Nederland, bevindt zich in de Zaanstreek vanwege de belangrijke plaats die deze streek in de nationale uurwerkmakerij heeft gehad. Diverse Zaankanters verwierven zich in de zeventiende- en achttiende eeuw grote naam als klokkenmakersplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKlokkenmakerij

Het maken van klokken, in de Zaanstreek vooral beoefend tussen circa 1650 en 1750. In de jaren vijftig van de 20e eeuw werden de Zaanse klokken populair en kwamen er niet in de Zaanstreek gefabriceerde imitatie-klokken in de handel. De juistheid van de wel gehoorde veronderstelling dat de befaamde Friese klokkenmakerij uit de Zaanse is voortgekomen, is zeer twijfelachtig. In Friesland waren reeds klokkenmakers in de 15e eeuw.
: Dirk Engel, Jan Vis, Cornelis van Rossum en Jan Klaes Koogies. Hun producten zijn in het Uurwerkenmuseum nadrukkelijk aanwezig.

Niet alleen Zaanse Klokken zijn er te vinden, ook torenuurwerken (1550), een hoodclock van de Engelsman Peter Closon (1635), Hollandse Klokken, een Amsterdamse hangklok, een Haagse Klok (1665), stoelklokken uit Twente, Friese stoel- en staartklokken, een staartschippertje (1830) en een schitterend staande horloge uit 1760 hangen of staan in het museum.

De fraaie collectie is een aanzienlijke aanwinst voor de Zaanse Schans. De uurwerken, mede bijeengebracht op advies van de Amsterdamse antiekkenner Geerd Wijnen, zijn na 200 of 300 jaar vaak in uitstekende staat en bovendien in vele gevallen nog zeer nauwkeurig.

Bronnen:

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/museum_zaanse_tijd.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 15:50
  • door jan