neptunus1

Te Zaandam is op 20 juli 1893, onder de naam Neptunus, een Zaanlandsche zwemclub opgericht. Leden der Zaanlandsche bad- en zweminrichting kunnen daarvan lid worden. President en secretaris zijn voorlopig de heren A. Latenstein Pz. en A. C. Smit.

De zwemclub „Neptunus“, te Zaandam, gaf op 8 juli 1901 een gecostumeerd huishoudelijk zwemfeest. Er werd een partij waterpolo gespeeld, een grappige pantomime opgevoerd, die veel succes had, en er werden verschillende wedstrijden gehouden, waarvan de uitslag was als volgt:

 • I. Duiken, voor leden van de zwemclub. 1. J. H. Remmo, 31 sec 2. P. Latenstein Jr., 38 sec.
 • II. Buikzwemmen, voor abonné's van de Zaandamsche Bad- en Zweminrichting. 1. W. Brugman, 2. A. P. van der Weg, 3. H. J. Simonsz.
 • III. Rugwrikken voor clubleden, 1. Jb. Simt, 31 sec, 2. P. Latenstein Jr. en B. Kieviet, beiden 35 sec.
 • IV. Hinderniszwemmen voor abonné's, 1. J. van de Stadt 35 5/6 sec, 2. H. J. Simonsz, 37 sec, 3. W. Brugman, 42 8/5 sec
 • V. Tobben wedstrijd voor dames-abonné's, 1. J. van de Stadt, 1 min 9 sec, 2. E. Poel, 1 m. 29 sec, 3. E. van de Stadt, 1. min. 33 sec.
 • VI. Fraai zwemmen voor dames-abonné's, 1. M. E. J. Ebmeijer, 2. M. van Heijningen, 3. Andr. Kronenberg.
Zwemwedstrijd te Zaandam

Op 9 juli 1911 is onder begunstiging van heerlijk zomerweer, getemperd door een luchtig briesje, de nationale zwemwedstrijd gehouden in de Zaandamsche Bad- en Zweminrichting, uitgeschreven door de Zaandamsche zwemclub Neptunus met haar zustervereniging de dames-zwemclub de Waterlelie. De voorzitter, de heer P. Latenstein Jr., opende met een woord van welkom, hulde brengend aan het initiatief der dames, dat geleid had tot de oprichting van een dames-zwemclub te Zaandam.

Onder leiding van de jury, bestaande uit de heren W. E. Bredius W.Ezn., F. Veerhoff, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Nederlandsche Zwembond, dr. H. J. van Wijk, erelid van Neptunus en J. J. Ebmeijer, voorzitter der Badinrichting, werd het programma, bestaand uit snelzwemmen, rugzwemmen, gekleed duiken naar de pop, hinderniszwemmen en estafettezwemmen vlug afgewerkt. Tot slot werd een vriendschappelijke partij waterpolo gespeeld tussen een zevental uit Neptunus en een zevental van de Dolfijn uit Amsterdam. Beide teams speelden vrijwel gelijk, Neptunus wordt in overweging gegeven dit spel terdege te blijven beoefenen om een volgend jaar in het concours van de Nederlandsche Zwembond te kunnen gaan spelen. De Dolfijn won met 2-1 stand, met rust 1-0 voor Dolfijn. Als scheidsrechter fundeerde de Heer J. M. Cortlever, voorzitter der Waterpolocommissie van den Nederlandsche Zwembond. De Zaandamsche Zwemclub Neptunus heeft deze dag krachtig gepropageerd voor de zwemsport in Zaandam.

Zwemfeest te Zaandam

Te Zaandam had op 9 juli 1917 in de bad- en zweminrichting aan de Voorzaan een gecombineerd zwem- en waterpolofeest plaats van de Dameszwemclub De Waterlelie en Neptunus in alle opzichten uitstekend geslaagd. Zowel de deelneming van zwemsters en zwemmers als de belangstelling van de toeschouwers en de gesteldheid van het weer waren alleszins bevredigend. Aangezien de afmetingen der bassins in het badhuis beperkt zijn, was een baan aangelegd in de Voorzaan naast het badhuis, terwijl voor de toeschouwers de gelegenheid was gemaakt de wedstrijden op zolderschuiten te volgen. De regeling liet niets te wensen, zodat het feest vlot van stapel liep. Juryleden waren mevrouw van der Ven en de heer J. H. Ottervanger, beiden van Amsterdam, en J. J. Ebmeijer van Zaandam. Vooraf had een huldiging plaats van mej. E. de Wilde, wie onder aanbieding van een bloemstuk dank werd gebracht voor alles wat voor de bloei van De Waterlelie heeft gedaan.

25 jaar Neptunus

Zaterdag 6 en Zondag 7 Juli 1918 herdacht Neptunus haar 25-jarig bestaan met het houden van nationale zwemwedstrijden, waaraan door 14 verenigingen werd deelgenomen. Zaterdagmiddag werden de feesten geopend met enige interessante demonstraties van de Amsterdamsche reddingbrigade. Waarna als hoofdnummer volgde een 2 K.M.-wedstrijd die werd gehouden in de Voorzaan. De leiding werd hier dadelijk genomen door Silfhout, daarbij op korte afstand gevolgd door Zegger, Kroon en Minnes. De uitslag van deze interessante wedstrijd was als volgt:

 • le prijs zilveren beker J. Silfhout van de vereniging 't IJ in 32 min. 35 sec.
 • 2e prijs verguld zilveren medaille K. Zegger van D. J. K. in 33 min. 12 sec.
 • 3e prijs zilveren medaille P. Kroon van 't IJ' in 34 min. 39 sec.

Zie: Zwemsport.

 • neptunus1.txt
 • Laatst gewijzigd: 2018/02/08 21:25
 • door zaanlander