nieuwedam

(1). Dam in het Kromme IJplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKromme IJ

Tot in de Middeleeuwen een brede doorvaart tussen het Wijkermeer en het Langemeer, dat een uitloper van het vroegere meer de Schermer vormde. Zie: Crommenije.

De doorvaart bleef tot 1357 mogelijk. Toen werd namelijk de Nieuwedam ter hoogte van Busch en Dam in het Crommenije opgeworpen ter voorkoming van verder landverlies. Alkmaar, in die tijd als agrarisch centrum van belang, nam de aanleg van de Nieuwendam niet in dank af, omdat de vaarroute naar Amsterdam er door bemoeilijkt werd.…
, waardoor het Wijkermeer (uitloper van het IJ) van het Langemeer (deel van de Schermer) werd afgesloten. De dam werd in 1357 aangelegd, maar de tegelijkertijd aangelegde sluis stond meestal open. Ondanks protesten van onder meer Alkmaar ging deze sluis, naar aanleiding van een verordening van het Hoogheemraadschap, voorgoed dicht. Schepen konden toen alleen via een kleine overtoom (een overhaal) in het IJ komen. Het Kromme IJ is, mede door de aanleg van de Nieuwedam, op den duur geheel verland. De dam is in het huidige landschap tussen Busch en Krommeniedijk nog terug te vinden.

(2). Eiland in de Zaan tegenover Oostknollendam, lange tijd gebruikt als vuilstortplaats door de gemeente Wormerveer en daarom verbonden met de Noorddijk. Aan de Noordwestzijde legde de Zaanlandsche Zeilvereniging haar jachthaven aan. De oorsprong van de naam Nieuwedam is onbekend.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/nieuwedam.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)