nijholt_luc

(Zaandam, 29 juli 1961)

Luc Nijholt is een Nederlandse voetbalcoach en voormalig voetballer type stofzuiger, altijd gericht op de organisatie die het maximale uit zijn carrière heeft gehaald.

De verdedigende middenvelder begon zijn voetballoopbaan bij de voetbalvereniging ZVVplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZVV

Zaandam 1900 - Zaandam 1990 Schutblad Jubileumeditie ZVV 50 jaar De Zaanlandsche Voetbal Vereeniging ZVV ontstond uit een fusie tussen de verenigingen Hellas (september 1896), UNI (januari 1897), Wormerveer (1897), en later 1905 Transvaal (1898 v/h de Bal en Wilhelmina), en in 1911 HAC (Handels Avond Cursus) in 1902. Het was mogelijk meer een soort samenwerking dan een echte fusie want datzelfde UNI zegde het verbond weer op in 1902.
uit Zaandam. In 1981 debuteerde hij in het betaalde voetbal bij FC Haarlem. Na zeven jaar bij deze club te hebben gevoetbald besloot hij dat het tijd was voor wat anders. Na Haarlem, inmiddels ter ziele maar destijds een goede eredivisieclub, begon Nijholt een internationale zwerftocht over de velden.

Hij speelde achtereenvolgens bij AZplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAZ

Het oude logo van AZ '67 In 1967 opgericht als beroepsvoetbalclub AZ'67, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, uitkomend in de eerste divisie van de competitie betaald voetbal (1991). De toevoeging '67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Hoewel
, FC Utrecht, BSC Old Boys Basel, Motherwell FC, Swindon Town en FC Volendam. In 1998 sloot Nijholt zijn voetbalcarrière af. Met Motherwell won hij in 1991 de Scottish Cup.

Nijholt was in 1984 betrokken bij een even spraakmakende als bijzonder trieste gebeurtenis. Hij was de levensgezel van Sandra van Raalten, die in een boetiek in Zaandam werd vermoord. Deze moord staat bekend als de Zaanse Paskamermoord.

De trieste privéomstandigheden en een troebele relatie met trainer Han Berger bij FC Utrecht waren voldoende reden om te verkassen. Hij tekende bij het Zwitserse Old Boys Basel waar hij per maand zestienduizend gulden netto opstreek. Old Boys wilde promoveren en trok een een tiental nieuwe spelers aan onder wie Michel van Oostrum en Etienne Verveer. Het werd een drama. ,,Geen prestaties en een ambiance van nul komma nul”, aldus Nijholt.

Toen de geldschieter het liet afweten was het tijd voor vertrek. Na Old Boys Basel belandde hij in Schotland bij Motherwell. Hier werd de balveroveraar op waarde geschat. Nijholt pakte met zijn team makkers de beker op Hampden Park. De 4-3 winst op Dundee United werd gevierd alsof de Europa Cup was binnengehaald. Het was 52 jaar geleden dat de club een prijs binnen wist te slepen.

Luc nijholt verwierf de titel ‘Player of the Year’, kreeg de aanvoerdersband en een verbeterd contract. Niettemin ging het bergafwaarts met de Schotse club; Motherwell degradeerde het volgende seizoen op een haar na.

Na drie jaar Motherwell mocht Nijholt uitzien naar een andere club en zakte af naar Engeland waar hij twee keer degradeerde met Swindon Town. Hier speelde hij Europees voetbal. Een telefoontje van zaakwaarnemer Bob Maaskant lokte hem transfervrij vlak voor de seizoenstart naar Volendam. Hier sloot hij zijn voetballoopbaan af.

Als trainer was Nijholt actief bij Hellas Sport, Zaanlandia en AZ (jeugd). Medio 2005 was hij hoofdtrainer bij Stormvogels Telstar uit Velsen. Daarna vergezelde hij Co Adriaanse in seizoen 2008–2009 als assistent trainer bij Red Bull Salzburg in Oostenrijk en in 2010 wederom als assistent trainer van Adriaanse naar Qatar om het Olympisch elftal te trainen. Hem werd tegelijk met coach Adriaanse eind maart 2011 ontslag aangezegd. Momenteel is Nijholt hoofd opleidingen bij Dinamo Tbilisi.

Nijholt speelde 458 betaalde voetbalwedstrijden en wist daarin 20 keer te scoren. Hij werd ooit toegevoegd bij de selectie van Jong Oranje, maar kwam daar niet voor in actie. Zijn zoon is Gianluca Nijholt, net als vader als middenvelder spelend, kwam uit voor Amkar Perm.

Bron: Kent u deze nog

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/nijholt_luc.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/13 18:26
  • door jan