pijl

Voormalige oliefabriek aan de Wormerringdijk (bij het Zuiderveer) in Wormer.

Op zondagmiddag 30 juni 1929 verbrandde de Olie- en Veekoekenfabriek “de Pijl”, gelegen aan de Ringdijk bij het Bartelsluisje. De brand werd bestreden door spuiten van Wormer, Wormerveer en Oost-Knollendam. Het pand was gevuld met zaad, lijnkoeken enz. Op de derde verdieping van de fabriek lagen veel goederen, bordpapier en drie-en-een-half ton voorslagkoeken. Over de oorzaak tastte men in het duister. De fabriek behoorde aan W.Kruijshoop te Aerdenhout. Het grote zaadpakhuis “Wormerveer” bleef behouden.

Door wegwaaiend vuur naar de overzijde van de Zaan raakte een partij kisten, houtwol en banden in brand op het terrein van Boon & Co. De brandweer van Zaandam werd opgeroepen en wist het vuur te blussen. In het Wilhelminapark was een muziekconcours aan de orde, dat mede door het mooie weer veel belangstellenden opleverde, maar op het gerucht van de brand stroomde het park leeg. Bij gebrek aan belangstelling werd het concert gestaakt.

Nadat het bedrijf door brand was verwoest, werd de oliefabricage voortgezet in een nieuw fabriekspand aan de Noorddijk te Wormerveer. De aldaar actieve nv Oliefabriek De Pijl werd in 1938 geliquideerd; de gebouwen werden verkocht aan Kon. Wessanenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWessanen nv, Koninklijke

Houdstermaatschappij met groot aantal werkmaatschappijen in binnen- en buitenland. Door middel van de werkmaatschappijen produceert en verhandelt Wessanen voedingsmiddelen. Het hoofdkantoor van het oorspronkelijk volledig Zaanse bedrijf is gevestigd in Amstelveen; in Wormerveer is een vestiging. Wessanen is een der grootste ondernemingen in Nederland.
Dit concern wijzigde de naam in 'De Sterplugin-autotooltip__default', beëindigde de oliefabricage en bracht de bestaande productie van veevoeders naar panden aan de Noorddijk over. De naam De Pijl wordt nog wel eens gebruikt als De Ster wordt bedoeld.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/pijl.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)